RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Скандал з компроматом зіграв на користь Трампу

Тіллерсон і Трамп із задоволенням би працювали на Кремль

Тіллерсон і Трамп із задоволенням би працювали на Кремль Трамп і Тіллерсон із задоволенням би працювали на Москву, але у умовах американської демократії і чіткої позиції Конгресу з питання України робити їм це буде важко Фото: EPA/UPG

Публікація доповіді з нібито компроматом на обраного президента США Дональда Трампа, в якій містяться свідоцтва про його "тісні зв'язки" з Росією, викликав справжню бурю обговорень в американській пресі та політикумі. Поки що факти, викладені на 35 сторінках доповіді, не знайшли підтвердження. Більш того, навіть головний редактор видання BuzzFeed, що оприлюднив так званий компромат, не схильний вірити здебільшого представленим звинуваченням. Однак можна констатувати: документ не міг не викликати реакції. І, як вважає російський політолог Андрій Піонтковський, це може бути навіть "на руку" Дональду Трампу, хоча і недовго.

І без оприлюдненого компромату відомо, що зв'язки Трампа з Кремлем, безумовно, існують. У зв'язку з цим досить згадати таких особистостей як Пол Манафорт і Картер Пейдж. Вони, правда, формально звільнені, але грали дуже серйозну роль у виборчій кампанії. Пейдж, наприклад, особисто викреслив з програми Республіканської партії на з'їзді пасаж про Україну, зокрема, про надання їй летального зброї. Важливо зазначити, що ці люди вже десятиліттями працюють в Москві і в Києві.

Скажімо, в Москву Трамп часто їздив на всілякі конкурси краси. І, загалом, уявляючи його стиль поведінки і традиційну гостинність до таких персон приймаючої сторони, цілком можливо, що майбутній президент США таки перебував з повіями в московському готелі і мочився в ліжко Обами, і все це було зафіксовано нашими чекістськими "моченосцями". Однак доповідь не може мати доказової сили, а крім того, справляє не дуже серйозне враження: "джерело А сказало джерелау В", багато помилок. Наприклад, є протиріччя в ролі, що приписується Сергію Іванову: в одній частині тексту він постає практично як "голуб", який виступає проти жорстких методів вторгнення в американську виборчу кампанію, а в кінці - навпаки, як "яструб".

Я зараз активно спостерігаю політичну реакцію в Америці. Так, керівник національної розвідки США Джеймс Клеппер змушений був особисто дзвонити Трампу і практично виправдовуватися, що це не був документ американського розвідувального співтовариства. Клеппер також був обурений передачею доповіді ЗМІ. У тактичному плані, але дуже короткостроково, можна говорити про те, що скандал зіграв швидше на користь Трампу. Чому короткостроково? Тому що від звинувачень в залежності від Путіна Трамп нікуди не подінеться - їх породжують не такі спірні доповіді, а його власна незрозуміла поведінка.

До останнього часу Трамп заперечував очевидне - хакерські атаки Москви. Адже це не доповідь якогось колишнього англійського розвідника, а одностайна думка всього американського розвідувального співтовариства. І Трамп нескінченно повторює як завчену божевільну мантру, що "наш ворог ІДІЛ, а Путін бореться з ІДІЛ, тому нам потрібно з ним об'єднатися і боротися разом". Чому він це повторює, я не знаю. Чи тому що він таке витворяв в готелі на ліжку Обами, або тому що щиро в цю мантру вірить, тому йому вселили інші агенти Москви, більш небезпечні, ніж Манафорт і Пейдж - Генрі Кіссінджер, його радник Томас Грем, Дмитро Саймс, Метью Рожанські.

Якби Трампу дали волю, він з цієї позиції і виходив би. Але Америка - це не диктатура, а країна, де президент - всього лише найманий менеджер. А "радою директорів цієї корпорації США" є Конгрес. А Конгрес в перший день слухань Тіллерсона показав свою дуже жорстку послідовну позицію щодо підтримки України як жертви російської агресії. Адже Тіллерсон - такий же шахрай, як і Трамп. Але якщо про Трампа ми можемо здогадуватися, чи тримають його за щось кремлівські люди, то з Тіллерсоном все ясно - у нього на Багамах спільне підприємство з Сечіним. Він охоче продовжував би працювати на Москву, але подивіться, що він змушений був відповідати в Сенаті - говорив, що Крим український, а Росія - агресор і санкції знімати не можна. Та ще й кинувся критикувати Обаму, за те, що той не надасть Україні летальну зброю.

Тіллерсон і Трамп із задоволенням би працювали на Кремль, але в умовах американської демократії і чіткої позиції Конгресу з питання України робити їм це буде дуже і дуже важко. Тим більше, що є Пенс, яким завжди можна буде замінити Трампа, якщо той остаточно викриє себе.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною