RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Трамп "послав" Україну, а Зеленський мене вразив - гучні цитати скандальної книги Джона Болтона

Джон Болтон розкрив деякі таємниці про найважливіші політичні події в США

Джон Болтон розкрив деякі таємниці про найважливіші політичні події в США Джон Болтон Фото: Getty Images

22 червня в США вийшла книжка колишнього радника президента США з національної безпеки Джона Болтона. У ній він розкрив деякі таємниці і цікаві подробиці того, як відбувалися найважливіші політичні події в США щодо виходу з договору РСМД, захоплення українських моряків у Керченській протоці і події у Сирії.

На публікацію книжки уже відреагував один із її головних героїв – американський президент Дональд Трамп. Він назвав Болтона покидьком (в оригіналі - low-life) й опудалом (в оригіналі – creepster, чоловік, якого жінки вважають страшком) і заявив, що той має відбувати покарання у в'язниці з конфіскацією грошей за поширення "дуже секретної інформації".

"Більше ніякого помилування йому – це не чесно!", - підсумував голова Білого дому.

"Апостроф" зібрав головні цитати і факти, про які пише Болтон у своїй книзі The Room Where It Happened ("Кімната, в якій це сталося").

  • "Трамп хотів робити те, що він хотів, спираючись на те, що він знав, і діяти виключно у власних інтересах. Україна, на його думку, могла надати йому всі можливості для цього", - починає Болтон розділ про відносини США й України.

Далі він описує ситуацію, з якою йому довелося працювати - анексію Криму й те, що Росія "надає допомогу і контролює опозиційні (це слово автор бере у лапки) сили на сході країни". Він зазначає, що агресія і щодо України, і щодо Грузії стало можлива, оскільки їх не взяли до НАТО у 2008 році через позицію Німеччини і Франції. Також Болтон позитивно відгукується про роботу спецпредставника Курта Волкера, але і зазначає, що всупереч усім зусиллям Росія ні відкликала свої війська, ні змінила підхід до вирішення проблеми.

  • "Все, що Порошенко насправді хотів – це аби Америка наклала санкції на Ігоря Коломойського", - пригадує Болтон розмову з тодішнім президентом України після параду до Дня незалежності 2018 року.

Джон Болтон з іншими американськими чиновниками стояли на сцені разом з українськими топ-політиками, Порошенко кілька разів дякував йому за допомогу і те, що війська НАТО пройшли по Хрещатику. А потім у неофіційній частині просив "притиснути" Коломойського і разом із соратниками намагався перешкодити Болтону поспілкуватися із Юлією Тимошенко, переконуючи, що вона є дуже проросійською. Болтон пише також, що Тимошенко підтримував Коломойський і її в Україні вважали на той час найбільш ймовірним конкурентом Порошенка на виборах.

  • "Я зателефонував до Трампа, аби переконатися в тому, що він моніторить ситуацію – раптом журналісти почнуть задавати питання. Перше, що він мене спитав – "Що планують робити європейці?" Я відповів – "Нічого" – те ж саме що й ми на той момент", - пригадує Болтон свої перші дії після захоплення українських катерів і буксира при спробі проходу через Керченську протоку.

Автор описує розгубленість західного світу після того, як сталися ці події. Болтон вважав пояснення свого російського візаві Миколи Патрушева, що українці не відповідали на запити прикордонників, смішним. Але Трамп думав, що Україна могла сама спровокувати Росію, тому волів не приймати швидких рішень. Під час першої телефонної розмови щодо цих подій "Ангела Меркель запитала Трампа, що він збирається робити, а він їй відповів – а ви?", - пише Болтон. Зрештою, США сформулювали заяву для Радбезу ООН, яка вийшла навіть більш жорсткою, ніж хотіли Болтон і Майк Помпео – цьому посприяла тодішній представник США при ООН Ніккі Гейлі, яку Болтон описує як найбільшого "живчика" й "сніп іскор".

Разом з тим, західний естеблішмент підозрював Порошенка в тому, що він або сам спровокував Росію, або, в крайньому разі, може використати ситуацію для своєї політичної вигоди і перенести президентські вибори. Коли після переговорів із Заходом Верховна Рада проголосувала за скорочений період військового стану, Європа і США трохи розслабилися.

  • Трамп був проти, аби США вимагали від Росії звільнити українських моряків відразу після їх захоплення.

"Не закликайте їх звільнити членів команди. Якщо вони цього не зроблять, вийде штука, як із заручниками в Ірані. Я не хочу цього", - сказав голова Білого дому. Скоріш за все, мався на увазі так званий "Iran hostage crisis" – Іран взяв у полон 52 співробітника американського посольства і просто громадян у листопаді 1979 року і випустив лише у 1981 році після тривалих напружених переговорів.

  • Трамп скасував зустріч з Путіним на G20 через захоплені кораблі, але перекинувся з ним парою слів під час обіду. Потім Трамп сказав Меркель - "Український президент, який симпатизує Росії, може зупинити третю світову". Болтону ж він сказав, що запевнив Путіна, що не буде зустрічі, поки Росія не звільнить моряків і кораблі.
  • Під час першої розмови із Зеленським Трамп був доволі люб'язним. "Я практикуюся у вашій мові", - сказав Зеленський англійською. "Це вражаюче, бо я не можу практикуватися у вашій", - відповів Трамп. Але на день інавгурації Зеленського у Трампа склалася чітка думка, що Україна втручалася в американські вибори, і США не повинні ніяк допомагати Україні, принаймні найближчим часом.

"Я, не хочу, на***н, мати нічого спільного з Україною. Вони, бл***, нападали на мене. Я не можу зрозуміти, чому. Вони намагалися мене ви*бати. Вони корумповані. Та ну н**** мати справи з ними", - приводить слова американського президента автор, однак зазначає, що чув їх не сам, а зі слів Чарльза Купермана, який заступив Болтона на його посаді (в оригіналі – "They fucking attacked me. I can’t understand why. They tried to fuck me. They’re corrupt. I’m not fucking with them", - "Апостроф").

Курт Волкер хотів сказати щось втішне про Україну, на що Трамп відповів "Та мені до ср*ки!" ("I don’t give a shit", - "Апостроф").

Трампа знову намагалися переконати, на що він відповів: "Україна хотіла, щоб я програв! Н**** мені воно треба – допомагати їм!" (“Ukraine tried to take me down. I’m not fucking interested in helping them", - "Апостроф").

Автор зазначає, що Трамп часто напередодні говорив про втручання України в американські вибори із Руді Джуліані, іншими своїми адвокатами й неофіційними радниками. Історію про те, ніби Україна втручалася в американські вибори, Болтон називає "фантазіями Джуліані" і "конспірологічними теоріями". Такими ж вигаданими, на думку автора, були й підстави звільнення американського посла до України Марі Йованович.

  • "Я сподівався, що 25 липня Трамп зателефонує Зеленському для проформи, просто привітати з перемогою президентської партії на виборах", - пригадує Болтон скандальну телефонну розмову, яка стала першою сходинкою до ініціювання імпічменту голови Білого дому.

Після того відомого дзвінка, посилаючись на бюрократичні питання, Міністерство оборони США затримало видачу Україні $400 млн військової допомоги. "Я, Помпео і міністр оборони Марк Еспер підрахували, що кожен з нас сам-на-сам або разом з кимось іншим говорив Трампу від 8 до 10 разів, що ці гроші треба надати. Тепер усі наші зусилля провалилися", - пригадує автор.

Тут Болтон також пригадує ще одну персону – Гордона Сондленда, американського посла до ЄС. Він так часто з'являвся на зустрічах у Білому домі щодо України, що Болтон дивується – "Сондленд взагалі бував у Брюсселі?". Якраз перед дзвінком 25 липня Сондленд дуже активно наполягав, що Зеленський має відвідати Вашингтон.

  • "Зеленський мене вразив. Він так добре був у курсі усіх справ, - пригадує Болтон свою першу зустріч, - Він почав дякувати нам за збереження санкцій проти Росії, за невизнання анексії Криму. І я подумав – якби ти тільки знав, які ми близькі до того, щоб від усього цього відмовитися!".

"Зеленський запропонував мені дуже специфічну ідею щодо припинення вогню на Донбасі – почати з якогось одного міста і розширяти цю зону. Він сказав, що не грав би в дипломатичні ігри, але Росія має зробити дзеркальні кроки, він хоче розв'язати проблему, а не затягувати на роки", - додав Болтон.

"Я залишив Київ впевненим, що Зеленський розуміє масштабність завдання, яке стоїть перед ним, як удома, так і за кордоном - як і його команда", - пише Болтон.

  • "Трамп є Трамп. Я втямив, що він і більшість його команди ніколи не читали "керівництво з керування країною", не розуміючи, що без цього вони не стануть автоматично частиною "глибинної держави". Трамп вірить, що він може керувати виконавчою владою й національною системою, керуючись інстинктами, покладаючись на персональні відносини з міжнародними лідерами й маючи на думці образ, що він телезірка", - написав Болтон у передмові до книги.
  • "Путін зайняв дуже жорстку позицію щодо України, обговорюючи детально політичний і військовий аспекти конфлікту. Переходячи на все більш агресивний тон, він сказав, що продаж американського озброєння Україні був нелегальним", - сказав Болтон про зустріч з Путіним у російському Внуково у 2018 році.

Болтон пише, що тоді Путін сказав, що такі кроки є не найкращими для вирішення проблеми. "Він відмовився обговорювати Крим, сказавши, що це уже частина історичних хронік. Що ще запам'яталося з цієї зустрічі – він сказав, що Обама чітко пообіцяв йому у 2014 році, що якщо Росія не піде далі, ніж анексія Криму, конфронтацію в Україні можна буде урегулювати. Але згодом Обама змінив свою думку, і ми отримали нинішній стан речей", - розповів Болтон.

Читайте також

Чи отримає Україна допомогу зі США: чого чекати від голосування у Конгресі 20 квітня

Експерти стримано оптимістично оцінюють перспективи голосування за допомогу Україні

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною