Ситуація в Казахстані патова, влада катастрофічно запізнилася - казахський політик

Єрмек Наримбаєв про протести у Казахстані

Фото: facebook.com

Учасники масових протестів у Казахстані лише за кілька днів перейшли від економічних вимог - щодо зниження ціни на газ - до політичних. А саме - відставки уряду та відходу від політики колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, який зараз контролює більшість ключових державних установ. В екстреному зверненні до народу президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв уже заявив, що з 5 січня очолюватиме Раду безпеки країни, яку до цього очолював Назарбаєв, що по суті означає відставку першого глави держави. Чи зможе це заспокоїти протестувальників - в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів казахський політолог, політик та громадський діяч ЄРМЕК НАРИМБАЄВ.

– Як ви оцінюєте ситуацію, що склалася зараз? У Нур-Султані вже запровадили надзвичайний стан.

– Події відбуваються дуже стрімко, 1 січня вводиться рішення влади про підвищення цін на газ більш ніж удвічі – з 50 тенге до 120, а той регіон, де розпочалися мітинги та страйки – це нафтовики. Вже 3 січня економічні вимоги переросли у політичні: зміна режиму, повний відхід Назарбаєва, чесні вибори, вибори акимів, перевибори всіх органів влади, повернення до Конституції 1993 року.

Справа в тому, що в 1995 році завдяки шахрайським діям Назарбаєва, а саме розгону парламенту, до Конституції без обговорень було прийнято схеми, завдяки яким він отримує дуже великі повноваження.

Швидкий перехід від економічних вимог до політичних показує дуже велику зрілість протестного руху на заході Казахстану. Це було підхоплено у всіх містах.

Боягузтво влади полягає в тому, що досі ні президент Республіки Казахстан, ні перший президент Назарбаєв, який є фактично головною політичною фігурою в Казахстані, ні прем'єр-міністр не приїхали в Жанаозен, не приїхали в західний Казахстан, не приїхали в Алмати до мітингувальників. До них не вийшли навіть місцеві голови адміністрацій та депутати.

Тобто фальшиві вибори, які ми бачили, озлоблюють народ на тлі соціально-економічної ситуації, що погіршується в країні. У країні немає правосуддя, немає суду присяжних, проводяться репресії, партії забороняються, опозиції не дають участі.

І от начебто локальний ціновий протест швидко переріс у політичний бунт. Опозиція та інші лідери перебувають за кордоном або у в'язницях, а владі нема з ким вести діалог.

- Токаєв казав не піддаватися на внутрішні та зовнішні провокації. Як ви вважаєте, про що мова?

– З одного боку, влада сама провокує, бо не виходить до народу. Натомість відключається інтернет, використовуються світлошумові гранати, сльозогінний газ, бронемашини, війська, вводиться режим НП. Нагнітання ситуації відбувається з боку влади. Якби поліція не діяла так агресивно, а чиновники та депутати вийшли б до людей, то ситуація, я впевнений, могла б вирішитися більш мирно та цивілізовано.

– Що мають на увазі, коли говорять про можливі провокації зовні? Кого мають на увазі?

– Влада має на увазі Росію зі своїми провокаціями, які вона традиційно використовує проти сусідів. А з іншого боку, мають на увазі частину опозиції, яка видавлена, зокрема й за кордон. Тобто в цьому відношенні зарубіжні активісти, які активно говорять правду, використовуючи соціальні мережі та інтернет, теж дратівливий фактор для влади.

Переговори слід проводити негайно. Інакше, незважаючи на надзвичайний стан, протести продовжуватимуться і влада не розумітиме, що робити. Вони не виходять до народу та виникає патова ситуація.

– Що кажуть ЗМІ та які настрої в інтернеті?

– Опозиційні настрої в інтернеті існують вже близько 10 років. Я очолював кампанію за відставку Назарбаєва, за що потім отримав 4 роки та 4 місяці. Настрої радикальні, при цьому влада, як страус, намагається закопатися в пісок і не відгукується на жодний зворотний зв'язок, не йде на діалог, не проводить жодних реформ суду присяжних, не проводить нормальних чесних виборів. Від народу немає жодних представників у владі, тож виникає такий вакуум.

Зараз потрібний просто діалог. Все почалося з економічного бунту, але буквально не минуло тижня, як це все переросло у політичні вимоги. Високий інтелект протесту.

– Чи задовольняють людей дії влади?

– Влада спізнюється, вона зараз намагається спустити пару, відправивши у відставку прем'єр-міністра Аскара Маміна. Ви знаєте, що Назарбаєв, йдучи у відставку у 2019 році, не дав повноцінної влади Токаєву. Прем'єр-міністр не підпорядковується президенту, МВС та інші силові структури не підкоряються президенту, а сам Назарбаєв, який ними диригує, перебуває в такому незавидному біологічному становищі, передсмертному, по суті, мозок стрімко вмирає - у цьому плані виникає вакуум влади.

Якоюсь мірою зараз президент отримав певний вплив, переконавши Назарбаєва відправити у відставку прем'єр-міністра. Але події йдуть стрімко, влада спізнюється. Владі потрібно негайно заявити щось щодо політичних реформ – це головні вимоги всіх і в інтернеті, і робітників у різних містах країни. Зараз все залежить від того, чи влада готова буде швидко і оперативно розгрібати ті проблеми, які вона сама створила з фальшивими виборами та "кривосуддям".

Читайте також

Біля ніг Путіна: чому Тбілісі відвертається від Заходу

Из-за принятия закона Грузия рискует остаться в полной международной изоляции

Російська гра престолів: що задумав Путін, змістивши Патрушева та Шойгу

Путин явно хочет, чтобы Россия окончательно перешла на военные рельсы

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Запад должен ужесточить санкции против России, чтобы лишить ее большей части черных доходов