Ультиматум для Кремля: що буде між США і РФ після ракетного удару "Томагавками"

Держсекретар США вимагатиме від Москви відмовитися від підтримки Асада

Від Росії вимагають відмовитися від підтримки Башара Асада. Фото: kremlin.ru

Через кілька днів після появи повідомлень про застосування хімічної зброї в Сирії, в містечку Хан-Шейкун, американські есмінці вночі 7 квітня завдали по сирійській військовій базі Шайрат удар 59 ракетами BGM-109 Tomahawk. Загинуло шестеро сирійських військовослужбовців. Росія була попереджена про цей удар і змогла забрати з бази своїх військових. Тим не менш Москва прогнозовано виступила з різкою критикою дій США і виправданнями хімічної атаки, жертвами якої стали 87 осіб. Держсекретар США Рекс Тіллерсон, очевидно, зібрався до Москви з ультиматумом. Єдиним фронтом з США виступили і британці. "Апостроф" зібрав повідомлення і думки іноземної преси про нове загострення американо-російських відносин та його вірогідні наслідки.

США і Великобританія виступлять з ультиматумом

Як стало відомо 9 листопада, зустріч з Володимиром Путіним, яка повинна була відбутися 12 квітня, видалили з графіка держсекретаря США Рекса Тіллерсона. Однак схоже, що візит таки відбудеться. Пізніше в той же день британська The Sunday Times повідомила, що Тіллерсон відвідає Росію на цьому тижні та представить докази, що Москва знала про застосування хімічної зброї, речовини зарин, проти мирного населення сирійськими урядовими військами і намагалася приховати цей факт. Ймовірно, США і Великобританія вимагатимуть від Росії відмовитися від підтримки Башара Асада.

"Учора ввечері (8 квітня, — "Апостроф") Британія і Америка виробили спільний план, вимагаючи від Путіна відмовитися від військової підтримки диктатора в Дамаску і розпочати перехід до нового режиму. Тіллерсон також звинуватити Росію в порушенні своїх зобов'язань згідно з угодою 2013 року щодо контролю за знищенням хімічного арсеналу Сирії, заявивши, що Москва "явно не виконала свій обов'язок" щодо ліквідації цієї зброї", — написали автори статті "Росію звинувачують у співучасті в сирійському військовому злочині". Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон у суботу скасував свою зустріч з російським колегою Сергієм Лавровим, надавши Тіллерсону право передати словами глави британського МЗС, "чітке і скоординоване послання російською".

10-11 квітня в Італії проходить зустріч міністрів закордонних справ "Великої сімки". Борис Джонсон шукає бажаючих підтримати спільну резолюцію, яка буде містити заклик до передачі Асадом влади та демілітаризації Сирії. Путіну, пишуть журналісти Тім Шипман і Тобі Харнден, може загрожувати ізоляція, якщо він продовжить підтримувати чинного президента Сирії. "Нам потрібно знайти спосіб, за допомогою якого Росія може зберегти обличчя, але і поступово відмовитися від підтримки Асада", — передає The Sunday Times слова анонімного помічника міністра закордонних справ Великобританії. Тобто якщо Путін проявить зговірливість, може розраховувати навіть на приєднання Росії до G7.

Батіг і пряник

Про це пише інше британське видання - The Daily Telegraph – цитуючи джерело в уряді країни. Імовірно, американські дипломати будуть за лаштунками пропонувати російському лідерові відновлення формату G8. На думку американських і британських дипломатів, Путін дуже хоче повернутися до "клуб" і розраховує вийти з Сирії, зберігши обличчя. Тобто Захід застосує метод батога і пряника.

Проти Росії слід ввести нові санкції, якщо вона не відмовиться від підтримки Асада і не виведе свої війська з Сирії, щоб дозволити доставляти в країну гуманітарну допомогу, наполягає Лондон в особі Бориса Джонсона. Політик вимагає, щоб західні країни узгодили "надзвичайні штрафні санкції" у відповідь на хімічну атаку в Сирії. Про це пише The Times у своєму матеріалі від 10 березня. МЗС Британії вже розробив відповідну пропозицію і, судячи з усього, представить її у вівторок, 11 квітня, коли міністри "сімки" повинні обговорювати сирійську проблематику.

США розглядають можливість розширення санкцій проти Росії та Ірану за підтримку Асада, заявила в інтерв'ю CNN постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі.

У колонці для USA Today аналітики Atlantic Council Едвард Фішман і Марк Симаковськи висловили думку, що Тіллерсону слід звести діалог в Москві до чіткого обговорення короткого списку питань, в першу чергу Сирії і України, не дозволяючи росіянам домогтися широкого і символічного співробітництва. Також повинна бути чітко визначена позиція щодо збереження санкцій, доки Росія не залишить Донбас і не буде сприяти дипломатичному процесу.

Назвавши Росію у своєму недільному інтерв'ю некомпетентною і заявивши про її майбутнє втручання в європейські виборчі кампанії, Тіллерсон зайняв значно більш критичну стосовно Росії позицію, ніж президент Трамп. Про це пише Девід Сенгер з The New York Times у своїй статті "Тіллерсон, напередодні поїздки до Росії, займає жорстку позицію щодо Сирії" від 9 квітня.

"Його висловлювання з приводу російської держави виявилися набагато критичніше публічних заяв президента Трампа, який зі своїми доводами на користь поліпшення зв'язків із Росією залишається на все більшій самоті. Виникло враження, що це збігається з очікуваннями Тіллерсона, про які він неофіційно розповідав своїм помічникам і членам Конгресу. За його словами, відносини недовіри, тертя і взаємні спроби підірвати вплив один одного вже перетворюються на норму", — сказано в статті.

Після своїх заяв, на думку NYT, Тіллерсону буде вкрай важко досягти на переговорах у Москві бажаних результатів: "При зустрічах з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим і з президентом Володимиром Путіним, якщо такі відбудуться (поки незрозуміло, чи були ці зустрічі організовані і заплановані), він повинен виступити з різким застереженням; але йому також необхідно знайти спосіб для спільного просування вперед у боротьбі проти "Ісламської держави", а потім і для рішення питання про долю сирійського президента Башара аль-Асада".

Реакція Росії

РФ, незважаючи на наявність у Сирії комплексів протиповітряної оборони С-300В і С-400, не запобігла ракетним ударам по аеродрому в Шайраті і не отримала жодної крилатої ракети. Американські ЗМІ — наприклад, видання The Aviationist — припустили, що росіяни, можливо, навмисне пропустили ракети, оскільки раніше були попереджені Пентагоном про підготовку удару по базі.

Російський військовий експерт, оглядач "Газеты.Ru" Михайло Ходаренок у своїй статті пояснив це значною відстанню між Шайратом і місцями базування систем ППО в Тартусі і Хмеймимі. Він наводить запевнення російських військових чиновників, що системи С-300В і С-400 просто не могли побачити американські "Томагавки" на висоті 50-60 метрів, і "можливості обстрілу крилатих ракет вкрай обмежені за дальністю".

Після американської операції, пише Саша Ленарц з німецької Die Welt, Сирію з точки зору США очікує один із трьох сценаріїв. Можна терпіти режим Асада або усунути режим Асада за допомогою військової операції, щоб потім отримати нестійку державу на зразок Лівії. У гіршому випадку другий варіант може призвести до збройного зіткнення США і Росії.

У ефірі російського телебачення російський пропагандист, головний редактор російської газети "Завтра" Олександр Проханов запропонував помститися американцям і завдати ракетного удару по українських установках залпового вогню на Донбасі. Попри появу в українських ЗМІ думки, що Путін дійсно буде мститися Трампу не в Сирії, а в Україні — а це нібито загрожує Україні масштабним наступом, — в іноземній пресі ми практично не знайшли аналогічних припущень.

The New York Times наводить думку Джуліанни Сміт, колись чиновника Пентагону і Ради нацбезпеки, а нині співробітниці Центру нової американської безпеки. За її словами, від Путіна, коли він стикається з підривом гідності його країни, слід очікувати асиметричних дій: загострення на Сході України, кібератак, нових зливів WikiLeaks.

Читайте також

Війна між Ізраїлем та Іраном: чим завершаться ракетні "обміни"

Конфликт между Израилем и Ираном изначально был контролируемым

Кінець війні в Газі: чи варто очікувати на нову серію

Не исключено, что после непродолжительной передышки военные действия на Ближнем Востоке снова продолжатся

Ізраїль робить у секторі Гази те, що не змогли палестинці – історик Зєєв Ханін

Кому достанется сектор Газа после окончания войны и что Израиль будет делать с ХАМАС