RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

День Іоанна Хрестителя 2021: історія свята, головні традиції і прикмети

У середу, 20 січня, православна церква відзначає собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

"Апостроф" розповідає про історію, традиції та прикмети цього дня.

Пророк Іоанн Хреститель був сином священика Захарії (з роду Аарона) і праведної Єлизавети (з роду царя Давида). У них довго не було дітей. Про довгоочікуваного сина Захарій дізнався під час богослужіння. До нього з'явився архангел Гавриїл і повідомив, що його дружина народить йому сина, якого назвуть Іоанном і який буде великий перед Господом.

Іоанн з'явився на світ на півроку раніше за Ісуса Христа. Коли цар Ірод, довідавшись від волхвів про народження Царя Іудейського, наказав убити всіх немовлят, солдати увірвалися в храм до Захарії прямо під час богослужіння і вимагали віддати сина. Батько відмовився і був убитий. Єлизавета з сином втекла в пустелю.

Фото: МТВ

Після смерті матері Іоанн до 30 років жив в пустелі. Після цього він вийшов на берег Йордану, щоб проповіддю приготувати народ до прийняття Спасителя. Охрестивши Ісуса Христа, святий Іоанн невдовзі загинув, йому за наказом царя Ірода відрубали голову.

Наші пращури називали цей день "Іван-бражник", адже за традицією в перший день після Хрещення "запивали зло" освяченою водою. Вважалося, що це захистить від зла і хвороб на цілий рік. Після влаштовували пишні застілля з брагою і пивом.

Період з Різдва до Масляної був часом весіль. Доброю прикметою вважалося укласти союз саме на Івана Хрестителя, тому цей день також називали Зимовий весільник.

Ранок дня Іоанна Хрестителя починали зі склянки святої водохресної води. Вважалося, що це захистить від хвороб. Далі йшов ситний сніданок. З цього дня починається м'ясоїд - період, коли немає поста і можна вживати в їжу м'ясні продукти. Увечері сім'ї збиралися на посиденьки, які проходили з шумом і веселощами.

За старих часів вважали, що Іван Предтеча ніс першу звістку про весну. Тому багато народних прикмет 20 січня передбачали погоду навесні і влітку.

  • Сніг або заметіль у цей день - сніжна погода до самої Масляної
  • Ясна морозна погода - до посушливого літа
  • Похмуро і сніжно - буде багатий урожай
  • Ранковий туман - хороший урожай хліба

Якщо з 20 січня морози протримаються цілий тиждень, відразу після них буде весняна відлига.

Раніше "Апостроф" розповідав про те, як українці в 15-градусний мороз занурювалися в ополонки на Водохреща.