RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Росії жінка ледь не померла через хурму: лікарі попередили про небезпеку

У Росії 45-річна жінка мало не померла після вживання хурми. Вона потрапила в лікарню зі скаргами на сильний біль в животі.

Про це повідомляє Telegram-канал Вaza.

Жінці поставили діагноз гостра кишкова непрохідність і призначили термінову операцію. Пацієнтка розповіла лікарям, що за п'ять днів до госпіталізації з'їла 1,5 кілограма хурми за день.

Як пояснили лікарі, півтора кілограма в'язкої хурми - це немов відро клею в шлунку. Через це діаметр кишечника жінки замість 3-6 сантиметрів став 24. Ситуація була критичною, без операційного втручання кишечник розірвався б через пару днів. Лікарі успішно прооперували жінку, її життю нічого не загрожує.

Подібну операцію в Москві зробили і чоловікові в 2019 році, пише aif.ru. Під час операції з'ясувалося, що в шлунку чоловіка утворився фітобезоар - чужорідне тіло, що сформувалося в результаті скупчення грубих волокон, які не здатні перетравитися.

У хурмі містяться у великій кількості рослинні волокна і таніни - речовини, що володіють в'язкою дією. У кислому середовищі шлунка вони полімерізуються і сприяють утворенню гелевого згустку (фітобезоара), який не перетравлюється шлунком. Потрапляючи зі шлунка в кишечник, згусток може викликати кишкову непрохідність.

За словами медиків, дуже швидко фітобезоари формуються з незрілої хурми. Стигла хурма теж небезпечна, якщо є вживати багато. За словами дієтологів, хурму можна вживати до 150 грам в день, не більше.

Раніше "Апостроф" розповідав, чому не варто їсти помідори з огірками.