RU  UA

Смертельної загрози немає, але питання залишаються: у Росії оцінили стан здоров'я ув'язненого Навального

Смертельна загроза здоров'ю ув'язненого опозиціонера Олексія Навального на даний момент відсунута, до нього нібито допустили чотирьох лікарів. Варто врахувати, що смерть Навального була б вкрай небажаним варіантом для російської влади, тому його намагаються ізолювати.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Оскільки я у Навального в камері не був, нових даних про його здоров'я ви від мене не отримаєте. Наскільки я розумію, він лежить під крапельницею. І це дуже добре, тому що таким чином організм захищається від зневоднення, глюкозою, напевно, його підгодовують, вітамінами. У цьому сенсі смертельна загроза відсунута. Всі ті жахливі показники по нирках, щодо вмісту калію, щодо вмісту сечовини - дійсно погані. Наступний крок - це вже повна відмова нирок. Ось ця загроза відсунута", - зазначив Орєшкін.

За словами політолога, до Навального допустили чотирьох лікарів. Однак ніхто не знає їхніх прізвищ, кваліфікації і до якого відомства вони можуть належати.

"Генерал Москалькова, яка у нас завідує правами людини, сказала, що до нього допустили чотирьох не ФСІНовських, не поліцейських лікарів. Яких - незрозуміло. Нам сказали, з Володимирської області. Може, вони теж в погонах, щоправда, по іншому відомству? Ми не знаємо, наскільки ці лікарі кваліфіковані, об'єктивні, ми навіть не знаємо їхніх прізвищ. Ми навіть не знаємо, чи були вони там, тому що адвокати це не підтверджують. Але все-таки пані Москалькова має деякий стійкий імідж і за відвертою брехнею вона помічена була", - наголосив Орєшкін.

В даний момент влада РФ не може допустити смерті Навального. Саме тому його краще було б ізолювати і прибрати з фокусу громадської думки.

"Я думаю, що влада робить якісь обережні і акуратні кроки назустріч вимогам Навального. Тому що, виходячи з міркувань мінімізації витрат, смерть Навального була б для московської влади вкрай небажаним варіантом. Краще було б його якось ізолювати і прибрати з фокусу громадської думки, щоб про нього всі тихенько забули, бажано, на 2-2,5 року, і жити спокійно. Такий пріоритет в руках і головах кремлівських начальників. Тому, може бути, до нього і допустили не тих лікарів, яких він просить, але все ж якихось лікарів. Це демонстративна поступка, але не надто гостинна і гуманна", - резюмував Орєшкін.