RU  UA

Великий Герб України: який символ відповідає йому найбільше

Фігура козака з самопалом, поміщена на ескіз Великого Державного Герба України, найбільше відповідає історичному контексту і зображувалася ще на гербі Війська Запорозького.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів історик Владлен Мараєв.

Він нагадав, що 1918 року за часів Української держави гетьмана Павла Скоропадського ескіз герба також містив зображення козака з рушницею.

"Далі у нас один йде один із символів Заходу України, зокрема Галичини - лев. Архангел Михаїл - це символ київської землі. Плюс герби різних українських історичних земель - там часів Литовсько-Руської держави, Речі Посполитої - мали свої окремі герби", - розповів історик.

Водночас він підкреслив, що тризуб, який зараз є центром нашого герба - це тризуб, який походить ще з часів Стародавньої Русі, з часів X століття.

"Це саме тризуб князя Володимира Великого - Володимира Хрестителя. Він знайдений на його монетах - златниках і срібниках - археологами, і саме цей тризуб Володимира був узятий за основу герба України", - додав Мараєв.

Повну версію інтерв'ю читайте тут: До козака і лева на Великому гербі України запитань нема, але небезпека криється в іншому - історик.