RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Військові облігації: навіщо їх випускають, де купити та який дохід

Український уряд задля підтримки державного бюджету у період повномасштабного вторгнення Росії випускає військові облігації.

Все, що потрібно знати про цей інвестиційний інструмент, повідомляє видання Napensii.

Військовими облігаціями називаються облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), продаючи які, держава бере гроші у борг. На ці кошти купують озброєння, боєприпаси, техніку та ліки. Повертати заборговані кошти держава буде із відсотками.

Придбання військових облігацій

Випуском військових облігацій займається Національний банк, купити їх можна у банках та ліцензованих брокерських компаніях. На сайті Міністерства фінансів оприлюднено перелік.

Зробити це можна через відділення банків та мобільні програми. Послугу онлайн надають такі банки: "Південний", "Укргазбанк", "Укрексімбанк", ПУМБ, "Ощадбанк", "Райффайзен Банк", ОТП Банк, "Монобанк".

Вартість таких облігацій

Одна облігація – тисяча гривень, проте реальна ціна може бути меншою або більшою. Вартість залежить від терміну: чим менший термін вкладу, тим дешевша облігація.

Так, одна облігація, кошти за яку держава має повернути за пів року, коштує близько 962,9 гривні, а за рік - близько 1052,5 гривні.

Відсоток доходу облігацій

Дохід залежить від терміну погашення: чим триваліший період – тим вищі відсотки. Короткострокові облігації (два місяці) - 9,5%; півторарічні - 11,5%. Найменша відсоткова ставка в доларах і євро – 2,5% -3,7%.

Скільки можна купити облігацій

Одну облігацію, зокрема, можна купити в банках "Укргазбанк", "Укрексімбанк". ПУМБ продає облігації як мінімум на суму десять тисяч гривень – це десять облігацій. В Ощадбанку продаж цінних паперів стартує від ста екземплярів. У "Райффайзен Банку" та ОТП Банку – від 400 облігацій.

Переваги та недоліки

Є три переваги: прибуток від них не оподатковується порівняно з депозитами; гроші не просто так лежать удома, а дають дохід (ще й допомагаєте ЗСУ); не треба підтверджувати походження коштів, за які вони куплені.

Зараз держава пропонує з військових облігацій при вкладі на 12 місяців 11% річних у гривні та це не захистить від інфляції, яка за оцінками НБУ цьогоріч сягне 20%.

Нагадаємо, що в Україні з 1 березня 2022 року стартували аукціони з продажу військових облігацій.