RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Ядерна зброя Росії в Білорусі: як відреагували у США

Російський диктатор Володимир Путін заявив, що Росія розмістить у Білорусі тактичну ядерну зброю. Сховище для неї планують, що буде готове до 1 липня цього року. У США відповіли, що поки що не бачить ознак того, що РФ готується застосувати ядерну зброю.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте також: США ввели нові санкції проти Білорусі: хто цього разу потрапив до списку

"Хоча це і не було несподіваним, і хоча Путін сказав, що цей крок не порушить обіцянки про нерозповсюдження ядерної зброї, це один із найявніших ядерних сигналів Росії з початку її вторгнення в Україну 13 місяців тому", - пише видання.

Таке своє рішення президент РФ порівняв із розміщенням зброї Штатів в Європі та заявив, що Росія не передаватиме контроль над ядерною зброєю Білорусі.

"Тут теж немає нічого незвичайного: по-перше, США десятиліттями цим займаються. Вони вже давно розмістили свою тактичну ядерну зброю на території своїх союзних країн. Ми домовилися, що робитимемо те саме - не порушуючи наших зобов'язань, наголошую, не порушуючи наших міжнародних зобов'язань щодо нерозповсюдження ядерної зброї", - заявив російський диктатор державному телебаченню.

Експерти в коментарі виданню зазначили, що досі Росія пишалася тим, що, на відміну від США, вона не розміщувала ядерної зброї за межами своїх кордонів.

Високопоставлений представник адміністрації Джо Байдена заявив у коментарі Reuters, що не зафіксовано жодних ознак того, що РФ планує застосувати ядерну зброю. Водночас урядовець нагадав, що Володимир Путін та Олександр Лукашенко вже деякий час обговорюють передачу ядерної зброї.

"Ми не бачимо ні причин для коригування нашої власної стратегічної ядерної позиції, ні будь-яких ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю. Ми, як і раніше, віддані колективній обороні альянсу НАТО", - сказав він.

Водночас директор проєкту з ядерної інформації в Федерації американських науковців Ганс Крістенсен вважає, що це спроба Кремля залякати НАТО.

"Тому що немає жодної військової користі в тому, щоб робити це в Білорусі, оскільки в Росії так багато цієї зброї та сил усередині Росії", - пояснив він.

Будівництво сховища тактичної ядерної зброї в Білорусі, що межує із трьома членами НАТО - Польщею, Литвою та Латвією, росіяни планують завершити до 1 липня. У такий спосіб існує ризик, що Росія завдасть ядерного удару вздовж східного кордону НАТО.

Тактична ядерна зброя, за заявами російських чиновників, використовується для конкретної мети на полі бою, а не для знищення міст. Водночас невідомо, скільки цієї зброї має РФ.

Раніше ми розповідали, що в Росії "запустили" на Вашингтон саморобну "ракету".

  • Вас також може зацікавити:

НАТО вступить у війну в Україні за однієї умови: експерт назвав причину

"Іхтамнети" на ЗАЕС: як зупинити ядерний тероризм Путіна

Через втрати на війні Росія більше покладатиметься на ядерну зброю: у США зробили важливу заяву