RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Комендантська година і не тільки: що чекає суспільство з 1 квітня

Відсьогодні, з 1 квітня, в Україні відбулася низка змін у різних сферах життя, як приємні, так і не дуже.

"Апостроф" пише, які пертурбації чекають на українців.

Комендантська година

Комендантська година у Києві відтепер триватиме з 0:00 до 5:00. Через це змінилися години роботи громадського транспорту. Наземний транспорт ходитиме з 5:30 до 23:30, а підземка працюватиме з 6:00 до 23:00.

Окрім того, відновить свою роботу вестибюль №1 на станції метро "Гідропарк", а повз станцію "Дніпро" потяги їхатимуть без зупинки.

Читайте також: Скорочення комендантської години у Києві: як працюватимуть транспорт, магазини та заклади

Під час повітряних тривог наземна станція "Гідропарк" буде закрита для пасажирів, а рух поїздів "червоною" гілкою здійснюватиметься від станції "Академмістечко" до станції "Арсенальна".

Алкоголь в Києві з 1 квітня можна буде купити з 11:00 до 21:00.

Також у столиці обіцяють прибрати частину блокпостів на дорогах.

Електронні рецепти

З квітня відпуск всіх рецептурних ліків в Україні відбуватиметься за електронним рецептом. Виписати його зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки, а також лікар-ФОП, навіть якщо з ним не укладена декларація. Натомість пацієнт повинен бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров'я.

На час воєнного стану е-рецепт впроваджуватимуть поступово. Поки що пацієнти зможуть обирати, за електронним чи паперовим рецептом купувати ліки.

Окрім того, раніше безрецептурні препарати відпускатимуться виключно за рецептом. До них відносяться антибіотики, психотропні, гормональні, протисудомні ліки, препарати для лікування артеріального тиску, серцевих захворювань. Ця зміна впроваджена для боротьби з самолікуванням громадян.

Продукти

В Україні на 10-15% очікують подорожчання продуктів харчування, серед яких овочі, молочні продукти, м'ясо та яйця. Цей стрибок цін пов'язують традиційним підвищенням перед Великоднем, а також з економічними факторами.

Національний мультипредметний тест

З 3 квітня по 3 травня на сайті Українського центру оцінювання якості освіти триватиме реєстрація для участі в основній сесії національного мультипредметного тесту. До 7 травня зареєстрований учасник зможе внести зміни в персональному кабінеті: обрати інший предмет або змінити населений пункт в Україні чи за кордоном, у якому планує пройти НМТ.

Протягом 5-12 червня зможуть зареєструватися ті, хто не зміг з поважних причин це зробити під час основного періоду реєстрації.

Тестування відбуватиметься у дві сесії - основна (5 червня – 23 червня) та додаткова (11-24 липня).

Тест, в якому передбачені два обов’язкові предмети (українська мова та математика), а також один предмет на вибір (історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія), відбудеться в один день.

Виїзд за кордон

З 1 квітня на Львівщині подати документи на виїзд для водіїв призовного віку, які возять гуманітарну допомогу з-за кордону, можна буде лише з використанням електронного цифрового підпису.

Посилки до ФРН

З 1 квітня Укрпошта на 60% знижує тарифи на відправлення посилок до Німеччини.

Посилки вагою до 3 кг коштуватимуть $13,7 (близько 500 грн);

Посилки вагою до 7 кг коштуватимуть $21,6 (близько 750 грн).

Дрібні пакети коштуватимуть $5,6 (близько 205 грн).

Доставку Укрпошта здійснюватиме до будь-якого населеного пункту Німеччини.

Раніше "Апостроф" розповідав, який штраф загрожує в Україні за порушення комендантської години.

  • Вас може зацікавити:

Коли у Києві закінчиться опалювальний сезон: Кличко озвучив дату

У Києві дозволять розганятися до 80 км/год: перелік "швидкісних" вулиць

Навчальний рік в Україні закінчиться влітку: до якого числа працюватимуть школи