RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Макроекономіка

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Курс долара в Україні буде більш гнучким: у НБУ розкрили деталі

Національний банк України (НБУ) не виключає кроків щодо переходу до більш гнучкого валютного курсу, втім найближчим часом не слід очікувати повноцінного режиму плаваючого курсоутворення.

Про це йдеться у відповіді Нацбанку на офіційний запит "Апострофа".

Нагадаємо, одразу після російського вторгнення регулятор з метою забезпечення стабільної роботи фінансової системи країни зафіксував валютний курс на рівні 29,25 гривні/долар США. У липні 2022 року фіксований курс було підвищено до рівня 36,56 гривні/долар "з огляду на зміну фундаментальних характеристик економіки України під час війни та зміцнення долара до інших валют". До початку великої війни валютний курс був плаваючим і встановлювався за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку.

"Фіксований курс в умовах значної невизначеності, спричиненої повномасштабною війною, відіграє важливу роль для стабілізації економіки, виконуючи функцію якоря для заспокоєння очікувань, - йдеться у відповіді НБУ на запит видання. - Водночас світова практика та досвід Національного банку свідчать, що фіксація курсу та жорсткі адміністративні обмеження, що її підтримують, є оптимальним рішенням лише у відносно обмеженій часовій перспективі. Адміністративні важелі впливу на ринок з часом втрачають свій позитивний вплив, натомість негативні ефекти від їх застосування – посилюються".

Читайте також: Що буде з курсом валют влітку: українцям дали неприємний прогноз

З огляду на це, Нацбанк спрямовує свої зусилля на формування належних передумов для переходу до пом'якшення обмежень, а в перспективі – і до більшої гнучкості курсу.

"Для того, щоб такий перехід не створив шоків для економіки, НБУ, зокрема, зберігає облікову ставку на рівні 25%, а також вживає додаткові заходи, спрямовані на забезпечення привабливості та збільшення строковості заощаджень в гривні", - підкреслили в Нацбанку.

При цьому регулятор зазначив, що кроки з пом'якшення валютних обмежень та у напрямку до більшої гнучкості курсу прив’язуватимуться не до часових меж, а до наявності необхідних макроекономічних передумов.

"Важливим пріоритетом НБУ є збереження стійкості та керованості курсової динаміки як важливого елементу досягнення низької та стабільної інфляції. З огляду на це, а також ураховуючи обмежену здатність валютного ринку до самозбалансування, навіть після переходу до гнучкішого курсу, НБУ і надалі контролюватиме ситуацію на валютному ринку. Виходячи з цього, звертаємо Вашу увагу, що… йдеться саме про перехід до більшої гнучкості курсу в перспективі за формування необхідних передумов. Натомість про повернення до повноцінного режиму плаваючого курсоутворення навіть у середньостроковій перспективі поки не йдеться", - повідомили в Нацбанку України.

Пояснення НБУ на запит "Апострофа"

Нагадаємо, раніше "Апостроф" розповідав про те, що Київ отримав від Вашингтона 1,25 млрд доларів грантових коштів, тобто безповоротної фінансової допомоги.

  • Вас також може зацікавити:

Місія завершилася успішно: МВФ надасть Україні другий транш кредиту

Коли подорожчає долар і яким буде курс: прогноз аналітика

Україна отримала транш від МВФ на 2,7 млрд. доларів: що відомо