RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Новий пакет допомоги, російський Ан-124 та вступ до НАТО: підсумки зустрічі Зеленського та Трюдо

У суботу, 10 червня, до Києва з неоголошеним візитом прибув прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та віце-прем'єр-міністр Христя Фріланд й під час під зустрічі значну частину часу політики приділили ситуації на полі бою, стану справ у південних районах країни, які пострадали від теракту на Каховській ГЕС та військовим потребам Києва.

Про це пише "Апостроф".

Джастін Трюдо оголосив, що Канада виділяє Україні новий пакет військової допомоги на 500 мільйонів канадських доларів, тобто приблизно $400 мільйонів.

Читайте: Канада посилить ППО України: що відомо про ракети AIM-9, відео

У цей список входить 287 додаткових ракет АІМ-7 Sparrow для ППО і 10 тисяч снарядів калібру 155 мм.

Також Канада ще на три роки продовжить мандат військової тренувальної місії UNIFIER, яка надає підготовку українським військовим. Також країна візьме участь у підготовці пілотів літаків-винищувачів F-16 та приєднається до навчань з управління танками "Леопард".

Окрім того, очільник уряду Канади пообіцяв передати Україні російський транспортний літак Ан-124, який був затриманий минулого року.

Читайте: Послужить українській армії: Канада конфіскувала російський Ан-124

Також Трюдо повідомив, що сьогодні оголосить про новий пакет санкцій проти 24 осіб та 17 російських організацій, додавши, що на цей момент Канада вже запровадила санкції щодо більш ніж 2500 організацій та окремих осіб.

Джастін Трюдо зазначив, що надасть підтримку на загальну суму у 17,5 мільйонів доларів, аби відреагувати на наслідки, спричинені зниженням росіянами Каховської ГЕС.

На додачу під час зустрічі в Києві президент України Володимир Зеленський та прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо ухвалили декларацію, у якій Оттава підтримала набуття членства України в НАТО.

"Канада підтримує набуття Україною членства в НАТО, щойно це дозволять умови. Україна та Канада з нетерпінням очікують на розв’язання цих питань на Саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року", – йдеться у тексті спільної декларації.

Нагадаємо, що ще у квітні Канада передала Україні усі обіцяні танки Leopard 2.

Вас може зацікавити:

Частина країн НАТО може розмістити свої війська в Україні: хто на це готовий піти

Де і коли пройде наступний "Рамштайн": відповідь Пентагону

Сунак підтримав вступ України в НАТО: Путін має отримати потужний сигнал