RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Тарифи штучно занижені: на скільки може подорожчати для українців електроенергія

В Україні уряд може підвищити вартість електроенергії для громадян до собівартості. Це необхідно через потребу у фінансуванні для відновлення енергетичної інфраструктури, яка постраждала через ворожі обстріли.

Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань енергетики Олексій Кучеренко.

Читайте також: Україна може уникнути енергетичного блекауту: названо спосіб

За його словами, розрахунки показали, що собівартість електроенергії становить – 3,5 гривні, тоді як нинішній тариф складає 2,64 гривні.

"А все через складну ситуацію, що склалася у сфері енергетики: підприємства "Енергоатом" та "Укргідроенерго" стикаються з систематичними руйнуванням своїх об'єктів з боку Росії. Ось я боюся, що зараз уряд буде доводити до цієї собівартості. Я логіку таку розумію. Ще раз хочу сказати, мені це не подобається, але так само, я думаю, і 99% людей", – заявив Кучеренко.

Як уточнив голова комітету, на сьогодні в бюджеті не вистачає коштів на покриття різниці між собівартістю електроенергії та тарифом для громадян. До недавнього часу кошти надходили з сфери бізнесу, однак на сьогодні компанії не в змозі впоратися з таким навантаженням.

В той же час директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розповів, що обстріли дійсно можуть вплинути на вартість електроенергії для звичайного споживача. Адже нині населення України підтримується на штучно заниженому тарифі у 2 або навіть 2,5 раза.

Водночас експерт з енергетики та економіки Юрій Щедрін, погодився, що нині тариф не є ринковим, проте на питання, чи зростуть тарифи, сказав, що усе залежить від рішення влади.

Раніше "Апостроф" писав, що на думку радника прем'єра, Росія намагається повністю знищити об’єкти енергетики в Україні.

  • Вас також може зацікавити:

Відновлення триватиме місяцями, українці влітку можуть залишитися без світла

Готується новий наступ? Нові деталі щодо атак Росії на ТЕС України

Українців закликали економити світло: озвучено пікові години