RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

​Як позбутися плям від кетчупу на одязі: дієві поради господиням

Експерти поділились порадами, як позбутись плям від кетчупу на одязі, навіть якщо вони застарілі та здаються безнадійними для виведення. Не варто поспішати викидати речі – шанс на їхній порятунок ще є.

Про це розповідає американське видання "The Spuse".

Читайте також: Секрет японських господинь: як прати рушники, щоб вони були білосніжними

Експерти пропонують дотримуватись наступного порядку дій, щоб напевне пляма від кетчупу зникла:

Підготовка одягу

Звичайно, що краще видаляти плями, поки вони свіжі і бруд ще не встиг проникнути до волокон тканини. Потрібно відразу ж витерти надлишки соусу з одягу чистою ганчіркою або паперовим рушником, якщо в щойно зробили пляму. Не рекомендується докладати надзусилля, адже ви ризикуєте погіршити ситуацію.

Далі виверніть одяг та прополощіть пляму холодною водою. Обов’язково промийте пляму з тильного боку, щоб запобігти її розповсюдженню та проникненню далі в тканину.

Нанесення спеціального плямовивідника

Перш ніж використовувати засоби для боротьби з плямами, дуже важливо перевірити, чи не змінить препарат колір одягу. Ватною паличкою нанесіть розчин на невелику ділянку одягу і якщо колір не змінився, то тканина безпечна для відбілювання.

Прання одягу

Завантажте одяг з плямами до пральної машини, обравши режим у відповідності до інструкції з догляду за одягом. Якщо після прання пляма залишилася, то в жодному разі не кидайте одяг в сушарку – тепло може остаточно закріпити пляму в тканині. Повторіть попередні кроки, доки пляму не буде видалено, або віднесіть одяг у професійну хімчистку.

Використання натуральних засобів

Також експерти пропонують зробити власний засіб для виведення плям. Поєднайте наступні складові: до 2 чайних ложок (10 мл) відбілювача додайте 0,25 склянки (60 мл) води. Все ретельно перемішайте та нанесіть рідкий засіб на пляму. Залиште одяг так на 10-20 хвилин, а потім виперіть.

Також замість відбілювача можна використати лимонний сік, білий оцет або перекис водню. Виконайте тест на стійкість кольору за допомогою перекису водню, потім замочіть одяг у розчині на 1-2 години. Полощіть та виперіть.

Як вивести стару та стійку пляму від кетчупу чи томатного соусу

  • За допомогою тупого ножа, ложки або краю кредитної картки видаліть якомога більше соусу з тканини;
  • Потримайте зворотну сторону забрудненої ділянки під холодною проточною водою протягом 10-15 хвилин;
  • Обережно втирайте рідкий пральний порошок або рідину для миття посуду в забруднену частину тканини. Втирайте з зовнішньої сторони забрудненої ділянки рухаючись усередину. Дайте засобу постояти 10 хвилин перед тим, як ретельно його змити;
  • Випрати одяг та перевірити чи залишилась пляма. Якщо потрібно, то повторити процедуру знову.

Раніше ми розповідали, як правильно мити скляну плиту.

  • Вас може зацікавити:

Диван виглядатиме бездоганно: як швидко прибрати шерсть домашніх тварин

Мольфар попередив про небезпеку: що заборонено робити з рушником

Що робити, якщо запотіло дзеркало у ванній: поради на всі випадки життя