RU  UA

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 червня

Всі новини

На "чорний день": як правильно відкладати гроші під час війни

Під час війни в Україні важливо вміти правильно відкладати гроші, аби мати фінансову подушку у цей нестабільний час для непередбачуваних ситуацій. Для цього варто створити резервний фонд.

Про це повідомила фінансистка Наталія Рудевіч на своєму акаунті в Instagram.

Читайте також: Як заощадити на покупці авто з салону: секрети успішної угоди

"Якщо ви у постійній тривозі через гроші, то перевірте, чи достатня у вас фінансова подушка безпеки. Це ваша тривожна валізка для грошей на той час, коли ви перестаєте працювати чи сильно просідаєте у доходах. Так у вас будуть гроші для того, щоб протриматись у складній ситуації", - зазначила вона.

За словами експертки, найоптимальніший розмір фінансової подушки - щоб вистачило її на пів року. Водночас грошовий резерв можна зменшити у випадку, коли у людини:

  • низький ризик втратити роботу;
  • є власне житло;
  • не має іпотеки, кредитів та дітей;
  • є страхування.

Також вона додала, що зменшити цей резервний фонд можна молодим та енергійним людям, які легко можуть знайти собі способи заробітку у будь-який момент, а також якщо "ви загалом ризикова людина".

"У такому випадку резервний фонд можна створювати із розрахунку на 3 місяці. Якщо ж у вас високий ризик втрати роботи, є кредити чи іпотека, резервний фонд треба створити з розрахунку на 9 місяців", - уточнила Рудевіч.

В іншому своєму відео вона зауважила, що цей фонд - не долари та євро "під подушкою", які лежать вдома, адже їх з'їдає інфляція із гарантією у 100%. Гроші мають бути захищені. Варто врахувати, в якій валюті заощаджувати, а також як і де зберігати.

"Вибирайте дві-три валюти. Наприклад, долар, євро і гривня. І пропорцію робіть 60-80% - іноземна валюта і 20-40% - гривня", - сказала фінансистка.

Раніше ми давали п'ять порад щодо економії бензину у спеку.

  • Вас може зацікавити:

Що купують українці на AliExpress та як заощадити: дослідження і поради команди Emporium

Дозволить скоротити витрати: лайфхак з заощадження бензину при щоденній їзді

Як знизити витрати на опалення: три поради, які створять "диво" з вашими рахунками