RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

В Іспанії натрапили на найстаріше в світі вино: 2-тисячолітня знахідка схожа на херес. Фото

В Іспанії виявили найстаріше у світі вино серед тих, що були знайдені у рідкому вигляді - йому близько двох тисяч років, а рідина нагадує херес.

Про це повідомляє "theguardian".

Зазначається, що червонувато-коричневу рідину знайшли у недоторканій 2000-річній римській гробниці. Цікаво те, що спершу вино було білим, однак через хімічні реакції, що відбулися протягом тисячоліть, воно потемніло.

Аналіз експертів з Університету Кордови показав, що рідкісна коричнево-коричнева рідина всередині урни, знайдена в римській гробниці у місті Кармона в Андалусії п’ять років тому, є місцевим вином, схожим на херес. До цього часу найстарішим вином, яке зберігалося в рідкому стані, вважалася пляшка вина Speyer, знайдена в римській гробниці біля німецького міста Speyer у 1867 році та датована приблизно до 325 року нашої ери.

Читайте також: Перепише історію заселення Австралії: вчені виявили невідомі раніше сліди цивілізації

Вино виявила сім'я, яка робила ремонт у своєму будинку та натрапила на затонулу гробницю на своїй території. Гробниця вміщувала вісім поховальних ніш, з яких шість містили урни з вапняку, пісковику або скла та свинцю. Кожна урна містила залишки кремованих кісток однієї людини. На двох урнах були вписані імена померлих: Hispanae і Senicio.

Дослідники взяли аналіз рідини, що містилася у колбі та виявили, що вона має PH 7,5 – близько до рівня води – і містить хімічні елементи, дуже подібні до тих, що містяться в сучасних винах.

Вчені вражені відкриттям та сподіваються, що методи, які вони вдосконалили та доповнили під час своїх досліджень, допоможуть іншим дослідникам, які вивчають давню їжу та вино.

Нагадаємо, раніше археологи виявили в Помпеях нову фреску.

  • Вас також може зацікавити:

Скарби Геракліона: археологи показали знахідки в "загубленому" місті на дні Середземного моря

У Єгипті відновили древній храм богині Ісіди: фото

У Єгипті знайшли папірус із текстами Книги мертвих: у чому його унікальність