RU  UA

Безпекова угода між Україною та ЄС ініціює новий тренд - експерт

Угода про гарантії безпеки, яку підписали Україна та Європейський Союз (ЄС) 27 червня, започаткувала новий трансформаційний тренд у вигляді переходу від економічної ідеї європейської спільності в безпекову ідею.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політолог Олег Постернак.

Він зазначив, що ідея Євросоюзу, починаючи від Маастрихтських угод і завершуючи Люксембурзькими угодами, задумувалась як проєкт виключно економічного союзу. Однак російсько-українська війна повністю змінила як безпекову ситуацію, так і поставила перед економічним союзом - ЄС - дуже гостре питання оборонного альянсу.

Йдеться про питання спільного захисту, європейської оборонної політики. Оскільки погрози колишнього американського президента Дональда Трампа про вихід Сполучених Штатів з НАТО, непорозуміння США з деякими європейськими країнами змусили артикулювати в середовищі лідерів старої Європи ідею сформувати навколо економічного союзу ще й безпековий союз.

"І якраз Україна, зокрема цією безпековою угодою, формує тренд на поступову трансформацію економічної ідеї європейської спільності в безпекову ідею спільності. І такі безпекові угоди в принципі цьому сприяють. Це геополітичний зсув, доволі серйозний. Не секрет, що зараз в Європі обговорюють питання про створення навіть власних європейських збройних сил", - пояснив експерт.

Окрім того, безпекова угода говорить про те, що Євросоюз не залишить Україну в біді, підтримуючи не лише фінансово і гуманітарно, але й військовим чином. Паралельно з підписаною угодою запускається проєкт європейського фонду миру. Йдеться про додаткові кошти, які саме спрямовані на військову допомогу.

"Це також ґрунтовний, важливий процес в напрямку україно-європейських військових відносин", - додав Олег Постернак.

Раніше ми писали, що Україна уклала угоди про співробітництво у сфері безпеки з Литовською Республікою та з Естонією.