RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

​Нардеп Левус обвинил производителей сигарет в поддержке бизнеса оккупантов

Депутат Верховної Ради, голова підкомітету держбезпеки Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус заявляє, що тютюнові виробники влаштували змову, що викликало проблеми з роздрібною торгівлею сигаретами.

"Проблеми з роздрібною торгівлею сигаретами пов'язані із змовою тютюнових виробників. Це відбувається тому, що як мінімум два з чотирьох виробників сигарет в Україні, безпосередньо пов'язані з "Тедис Україна" ("Мегаполіс Україна") - в 2010 році "Мегаполіс РФ" очолив Лео Маклафін, колишній генеральний директор "Філіп Морріс Україна", а у 2013 році Philip Morris і JTI придбали по 20% пакета акцій "Мегаполіс РФ". Саме виробники сигарет зацікавлені в монопольному становищі компанії "Тедис-Україна" на ринку. Але вони повинні зрозуміти, що привілеїв для монополіста більше не буде", - передає слова Левуса "Цензор.НЕТ", пише Обозреватель.

"Ситуація з перебоями в поставках сигарет унікальна, тому що в Україні працюють фабрики чотирьох транснаціональних компаній (Philip Morris, JTI, BAT, Imperial Tobacco) - їх виробничі потужності в рази перевищують потреби нашого ринку. Протягом двох місяців виробники відмовляються працювати з іншими торговими мережами (крім свого "улюбленого" монополіста), хоча рітейлери готові реалізувати тютюнову продукцію і оплачувати збори до бюджету в обсягах, не менше ніж до відомих подій. Тютюнові компанії свідомо пішли на збитки і розповідають якісь казочки, що для відновлення роботи та платежів потрібно дати можливість саме монополісту "Тедис Україна" працювати. За два місяці "тихого саботажу" виробники недоплатили державі понад 2 млрд. грн акцизу. Антимонопольний комітет ще в лютому 2017 року розпочав розгляд справи за ознаками вчинення виробниками антиконкурентних узгоджених дій. Роками вони домовляються "по-тихому" і ігнорують урядові рішення про створення конкурентних умов на тютюновому ринку", - заявив нардеп.

При цьому Левус додав: "Тедис-Україна" ("Мегаполіс-Україна") належить українському олігарху Кауфману та його російським друзям, зокрема збройовому барону РФ Кісаєву, який потрапив під українські санкції. Завдяки хабарам і близькості до влади Януковича, компанія свого часу отримала монопольне становище на українському ринку".

Депутат підкреслив, що значна частина прибутку виводилася з України в РФ "і фактично використовувалася для фінансування війни РФ проти України": "Три роки боротьби знадобилося мені та іншим небайдужим народним депутатам, організації "Вільні люди", громадським активістам, щоб влада нарешті усвідомила очевидний факт - "Тедис-Україна та українські національні інтереси несумісні. У грудні 2016 року, під тиском громадськості, Антимонопольний комітет визнав російську компанію "Тедис - Україна" монополістом і оштрафував на 431 млн. грн, до справи підключилися правоохоронні органи, банківські рахунки і склади компанії були заблоковані. Після завершення перевірки, ТОВ "Тедис Україна" вже перерахувало до державного бюджету 300 млн. грн штрафу. І це тільки початок!".

ЗМІ відзначили, що Антимонопольний комітет України бореться з тютюновою монополією від випадку до випадку, в залежності від політичної ситуації в країні, хоча повинен виносити рішення по кожному випадку зловживань за всі роки діяльності "Тедис Україна" ("Мегаполіс-Україна"). Тим більше, що вже є прецедент - рішення Печерського суду на користь фізичної особи №757 / 2399/17-ц від 11.04.17, яким визначено антиконкурентні узгоджені дії компаній "В. А. Т. - Прилуки" і "Імперіал Тобакко Продакшн Україна". Іншими словами, звичайний громадянин зміг у суді довести, що існує картельна змова виробників сигарет в Україні. Журналісти очікують, що наступний крок зробить влада.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: