RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У ДФС пояснили, як будуть знаходити фізичних осіб-підприємців, які ухиляються від податків

Надмірна бізнес-фінансова активність самозайнятих підприємців, яка не відповідає звітам, що подаються в фіскальні органи, стане приводом для проведення аудиту. А при необхідності - і для розкриття через суд банківської таємниці щодо рахунків таких фізосіб-підприємців.

Про це повідомив у своєму блозі на "Обозревателе" виконуючий обов'язки заступника голови ДФС Євген Бамбізов.

За його словами, отримання ДФС інформації з банківських установ про відкриті рахунки фізосіб зі статусом ФОП - це лише перший крок. Фіскали мають намір уважно вивчити діяльність не тільки великого і середнього, а й малого бізнесу, з тим щоб мінімізувати присутність на ринку тих, хто ухиляється від сплати податків.

«Маю нагадати: контроль за сплатою податків в нашій країні – це царина ДФС. Це наша першочергова функція, яку ми маємо виконувати відповідально й сумлінно. Й такої ж відповідальності вимагаємо й будемо вимагати від наших партнерів – платників податків всіх рівнів», - написав Бамбізов.

Згідно наведеної ним статистики, майже два мільйони самозайнятих підприємців дають лише 4% від загальної частки податкових відрахувань до бюджету. Тоді як тисяча великих платників податків забезпечує майже 60% від усього обсягу відрахувань.

У той же час великі платники несуть значно більше податкове навантаження, ніж ФОП.

«Частка витрат, спрямованих на виконання податкових зобов'язань, у великих підприємств і у підприємців-спрощенців (які займають одну ринкову нішу і реалізують один і той же вид продукції) абсолютно різна. Це створює на ринку неконкурентні умови», - зауважив податківець.

Він нагадав, що перед законом повинні бути всі рівні - незалежно від обсягів бізнесу. І підкреслив, що фіскальні органи, працюючи з банківською інформацією, діють виключно в рамках закону.