RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Мінекології намагається зарегулювати ринок металобрухту - експерт

Ринок металобрухту в Україні вкотре намагаються зарегулювати. Причому, цього разу з явними корупційними ознаками.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог Володимир Цибулько, коментуючи проект Закону України "Про управління відходами".

"На сайті Міністерства екології та природних ресурсів України розміщено проект Закону України "Про управління відходами". Крім іншого, там говориться і про металобрухт. Точніше, про те, що "данина" з пунктів збору металобрухту, які є у всій країні, відтепер повинна йти до Екологічної інспекції", - написав він.

За словами політолога, передача цієї сфери до відання Екологічної інспекції створить зайві складності для металургійної галузі України.

"Поділ брухту на побутовий і промисловий, і заборона прийому непобутового брухту у приватних осіб є однією з головних причин того, що ринок працює в тіні. На даний момент просто немає механізму, за яким можна було б об'єктивно відрізнити побутовий брухт від промислового.М'яко кажучи, дивними є вимоги до ідентифікації не тільки особистості здавача брухту, а й документального оформлення походження металобрухту. Все це, по суті, і призвело до того, що легальної здачі металобрухту приватними особами і легальної низової заготівлі цієї важливої сировини в Україні, по суті, немає. Оскільки складно ідентифікувати і звичайного громадянина і те, звідки він взяв брухт", - пояснив Цибулько.

Політолог вважає, що замість того, щоб боротися з тіньовим ринком (що й мав регулювати законопроект № 7497 "Про детінізацію ринку металургійної сировини"), запропонований Мінекології документ пропонує ситуацію законодавчо закріпити шляхом передачі до Екологічної інспекції.

"За всієї поваги до міністра екології Остапа Семерака, здається, що його ввели в оману, готуючи законопроект від імені його відомства. Для того, щоб не підставляти міністра, було б доречно виключити тему металобрухту зі сфери управління екологічного відомства", - резюмував Цибулько.