RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Вигідніше депозитів: експерт підказав надійний спосіб для заощаджень в Україні

Банківські депозити все ще сприймаються населенням як традиційний спосіб збереження заощаджень, однак це не найприбутковіший та надійний спосіб вкладень для отримання пасивного доходу.

"Серед суттєвих недоліків депозитів: 18% прибуткового податку з доходів фізичних осіб, неможливість дострокового зняття коштів зі збереженням нарахованих відсотків, а найнеприємніше - в разі банкрутства банку Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повертає постраждалим вкладниками суму всього до 200 тисяч грн", - розповідає Анатолій Федорчук, керівник інвестиційного відділу "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА" в інтерв'ю "Деньги.ua".

"В Україні склалася ситуація, коли ставки за держпаперами вище, а ставки по банківських депозитах істотно нижче. Це говорить лише про те, що державі складно збирати великі суми при первинному розміщенні під менший відсоток. У той же час, банки (через високу облікову ставку) не можуть знижувати ставки по кредитах, які знову-таки ніхто не бере. Єдиний варіант для банків - збирати гривню невеликими сумами у населення під менший відсоток і вкладати ці гроші в ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) або депозитні сертифікати НБУ. Очевидно, що в умовах, які склалися, приватному інвесторові, який планує отримати пасивний дохід (нехай навіть з невеликої суми) посередник у вигляді банку не потрібен - простіше купити ОВДП безпосередньо і не ділитися з банком прибутковістю", - вважає експерт.

Облігація внутрішньої державної позики - набираючий оберти, але непопулярний поки серед українського населення інструмент. Дані цінні папери є апріорі найнадійнішим фінансовим інструментом в країні (особливо гривневі). Купити їх дуже просто - один раз приходите у фондову компанію, підписуєте договори, а далі просто заводите гроші і даєте розпорядження своєму брокеру на купівлю або продаж, сидячи вдома на дивані.

"Плюси ОВДП: високі ставки прибутковості, відсутність 18% ПДФО (прибутковий податок з доходів фізичних осіб), можливість продажу на вторинному ринку, 100% гарантія держави, наявність гривневих та валютних паперів", - пояснює Анатолій Федорчук.

"Існує ще інвестування в корпоративні облігації, але отримавши прибуток інвестор буде зобов'язаний оплатити 18% прибуткового податку, а щорічний перегляд ставок за деякими серіями і відсутність вторинного ринку, нівелює всю привабливість такої інвестиції в порівнянні з державними облігаціями", - пояснює аналітик.

"Інвестиції в ОВДП також набагато вигідніше покупки нерухомості для подальшої здачі в оренду, оскільки ціна на квадратні метри прив'язана до макроекономічних показників. Столична нерухомість, наприклад, з 2015 року впала в доларовому еквіваленті. На прийдешню світову фінансову кризу ціни на нерухомість теж відреагують зниженням", - розповідає Анатолій Федорчук, керівник інвестиційного відділу "ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА".