RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Коломойський тисне справою "Роттердам+", щоб отримати пільги для свого бізнесу - екс-керівник НКРЕКП

Формула "Роттердам+" - це ринковий підхід до ціноутворення, який не подобається Ігорю Коломойському, що звик мати пільгові тарифи на електроенергію для свого бізнесу та домагається отримати їх знов.

Про це заявив екс-голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк в ефірі "Прямого" каналу.

"Це ("Роттердам+" - ред.) абсолютно прозорий ринковий підхід до ціноутворення, законний. Але він не подобається деяким людям, які звикли до пільгових умов. Наприклад, Ігор Валерійович Коломойський. Раджу завжди користуватися ринковими підходами як надійним запобіжником до будь-яких кризових ситуацій, особливо в енергетиці", - заявив Вовк.

Він нагадав, що олігарх вже не вперше здійснює тиск, зокрема на членів НКРЕКП, щоб домогтись пільгових тарифів на електроенергію для своїх підприємств. Так, у 2013-2014 Коломойський, завдяки отриманим пільгам на тарифи для феросплавних заводів, зекономив 2,5 мільярди гривень. Пізніше до засобів тиску він підключив медіа та антикорупціонерів.

"Тиск він здійснює для того, щоб отримати для себе пільгові умови на електроенергію. Він це робив і в 2013-2014 році, ще при владі Януковича. В цей період він отримав собі майже 2,5 мільярда гривень пільгову економію на електричну енергію зовсім по іншому курсу, ніж зараз. В 2015-2016 році цей тиск продовжився вже на мене. Підключився медійний тиск, а згодом з'явився юридичний пузир від НАБУ та САП", - повідомив Вовк.

Екс-голова НКРЕКП звернув увагу, що найбільш активний критик формули "Роттердам+" - Андрій Герус, наполягає виключно на зниженні цін на електроенергію для промисловості, тобто лобіює інтереси великих споживачів.

"Мабуть, треба спитати представника президента в уряді пана Геруса, який три роки піарився на темі "Роттердам+"і займався зниженням тарифів в лапках для промисловості, чому він не думає про населення. Хай пояснить, які очікування по рівню тарифів для населення", - зазначив Вовк.

24 березня 2017 НАБУ відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". 8 серпня 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру шести особам по так званій справі "Роттердам+", серед яких екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк. 20 серпня 2019 року суд відмовив у клопотанні НАБУ та не погодився брати під варту Д. Вовка.

Методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відому як формула "Роттердам+") було затверджено НКРЕКП 3 березня 2016. Відповідно до неї, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 в зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули "Роттердам+" припинилась.

Обґрунтованість формули "Роттердам+" підтвердили Європейська асоціація вугілля та лігніту (EURACOAL) і Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес Тема: Энергорынок
Теги: