RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Готові піти на поступки: бізнес вимагає відкласти підвищення ренти за видобуток руди

Представники бізнесу підтримали ініціативу парламентського комітету про перегляд підрахунку розміру ренти на видобуток руди, проте відзначили, що таку реформу слід проводити зважено, в інтересах держави, а не "окремо взятих олігархів".

Про це "Апострофу" розповів галузевий експерт, член Громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Олександр Каленков.

Так, він зазначив, що такого роду ініціативи слід реалізовувати разом з обіцяною комплексною реформою в 2020 році і порадившись з міжнародним експертним співтовариством.

"Цілком логічно було б вводити зміни в механізм формування ренти разом з іншими змінами, наприклад - під час тієї великої реформи Податкового кодексу, яку прем'єр анонсував на весну 2020 року. До цього часу можна було б напрацювати взаємовигідний для бізнесу і держави механізм. А не похапцем протягнути незрозумілі і нелогічні речі ... Ми не проти обговорювати формульний підхід (запропонований комітетом, - ред.). Але це питання, над яким потрібно працювати фахівцям ... Потрібна робота групи, з залученням міжнародних консалтінгових компаній, які могли б проаналізувати це питання і сказати: ось так це робиться в усьому світі", - зазначає Каленков.

При цьому представники бізнесу готові частково відшкодувати витрати до держбюджету, в разі, якщо зміни в правила нарахування ренти будуть відкладені, ретельно підготовлені і узгоджені.

"Якщо ставиться мета наповнити бюджет - можна обмежитися змінами, спрямованими виключно на це. Наприклад, ми готові змінити ставку з 8,8%, які зараз діють ефективно, до 10%. Готові піти на поступки, які дозволять збільшити надходження до бюджету на 1,5-2 млрд гривень. Але не змінювати сам підхід, механізм так, як пропонують зараз депутати", - акцентував Каленков.