RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Бахматюк пояснив, з чим пов'язані арешти співробітників VAB Банку

Затримання колишніх співробітників VAB Банку може бути пов'язано з бажанням керівників правоохоронних органів набрати політичні бали у влади.

Про це заявив екс-власник VAB Банку Олег Бахматюк в інтерв'ю The Page.

"Є у кого-то бажання розвалити компанію, в якій працюють 27 тисяч осіб. Немає логіки і бажання дійти до якогось конструктивного вирішення. Є просто бажання сподобатися політично", - сказав Бахматюк.

На його думку, всі факти, які є в справах НАБУ, вже розслідували прокуратура, СБУ і Нацполіція. Але це питання знову підняли за рахунок політичної кон'юнктури, вважає бізнесмен: "Треба призначати винних і показати, що є робота", - додав він.

Бахматюк також пояснив, що банк близько двох років намагався погасити борги перед Нацбанком і Фондом гарантування. Фінустанова домовилася із зовнішніми кредиторами і намагалася зробити те ж в Україні "шляхом боротьби з правоохоронними органами", які розслідували справу.

Пізніше "VAB Банк" вийшов з пропозицією умовного погашення 8 млрд грн і наймом міжнародних радників.

"Ця цифра - наша добра воля, і вона набагато більше того, що можна отримати від так званих публічних торгів (зараз активи ліквідованих банків продають за 2-3% від номіналу)", - додав бізнесмен.

Також він сказав, що для порятунку вкладів банк вів переговори з Міністерством фінансів. Рефінансування було надано за місяць до введення тимчасової адміністрації. Сам Бахматюк дав особисту поруку та в заставу активи в Івано-Франківську (лікеро-горілчаний завод) і в Харкові, які тоді коштували не менше цієї суми. Тоді Франківський горілчаний завод був працюючим підприємством, який йшов в заставу як бізнес (там працювало 700 осіб, генерувалося 700 млн грн виручки і платилося більше 150 млн акцизу).

Пізніше, як стверджує бізнесмен, справи, які інкримінуються, були закриті за відсутністю складу злочину. Зараз НАБУ свою справу аргументує тим, що ці активи знецінилися. "У нас є державна експертиза, яка підтверджує іншу думку", - додав він.

Увечері 11 листопада джерела повідомляли, що представники правоохоронних органів прийшли в офіс Райффайзен Банку Аваль, щоб заарештувати голови правління установи Олександра Пісарука. Пізніше в НАБУ заявили про затримання семи осіб за підозрою в привласненні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, який Нацбанк видав у 2014 році VAB Банку. Тоді їм володів Олег Бахматюк.

Серед заарештованих - колишні і діючі чиновники НБУ, співробітники VAB Банку, а також приватних компаній, пов'язаних з його кінцевими бенефіціарами. Проти Пісарука почали кілька розслідувань, в тому числі у зв'язку з перевищенням ним як членом ради Фонду гарантування вкладів своїх службових повноважень.

Бахматюк звернувся до президента Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію, а також заявив, що готовий повернутися в Україну, щоб поступово погасити 8 млрд грн боргів своїх банків і внести 500 млн грн гарантійного внеску. Екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарєва, при якій VAB Банк отримав стабілізаційний кредит, назвала ситуацію "свавіллям і терором".