RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Бахматюк пропонував заплатити борг VAB банку, але НАБУ заморозило процес - Фонд гарантування вкладів

Олег Бахматюк пропонував добровільно виплатити заборгованість VAB банку, це найвигідніший для держави шлях вирішення питання, однак НАБУ, почавши переслідування бізнесмена, заморозило процес.

Про це повідомила Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб, в інтерв'ю виданню Mind.

"Тема Бахматюка дуже актуальна. Ми отримували пропозиції від нього щодо реструктуризації боргу перед фондом і Нацбанком. Перше - два роки тому. Декларація наміру. Ми прийняли рішення вивчити юридичні можливості, але на цьому все закінчилося", - зауважила Рекрут.

Вона стверджує, що тема договірних врегулювань заборгованостей стає для Фонду гарантування "ключовим, якщо не єдиним, джерелом коштів для виплат кредиторам". Директор-розпорядник ФГВФЛ заявила, що добровільне врегулювання - найбільш вигідний для держави шлях врегулювання заборгованостей банків.

"Через цивільні або кримінальні процеси про стягнення на кожен отриманий долар витрачається до 30 центів витрат. Це дорогий і тривалий процес, який може не принести швидкого бажаного результату. А по добровільному врегулюванню - завжди дисконт. Процес врегулювання проходить швидше і менш витратний в порівнянні з судовим розглядом, але це дисконт до суми боргу", - зазначила вона.

Повертаючись до кейсу Бахматюка, Світлана Рекрут розповіла, що пропозицій від нього надходило декілька. В останній "він запропонував 8 млрд грн для фонду і НБУ, з яких 500 млн грн на escrow-рахунок або депозит для підтвердження серйозності його намірів, а всю суму він виплачує протягом 5-7 років". Дирекція фонду прийняла рішення розглянути можливості врегулювання - вивчити юридичні механізми, розробити конструкцію, провести розрахунки.

"Щодо другої пропозиції наших рішень не було. Ми її не відкинули, але і не погодилися з однієї простої причини: щоб прийняти або відхилити такого роду пропозицію необхідний реальний аналіз в двох напрямках", - зауважила вона.

Після початку процесуальних дій НАБУ ситуація з добровільним поверненням Бахматюком заборгованості банку заморозилась.

"Не зрозуміло тепер, як йти за сценарієм добровільного врегулювання. Є процесуальні обмеження, оскільки вже є підозра. Поки ж в Україні, як мені здається, немає подібної практики, і її доведеться напрацьовувати", - вказала Рекрут.

Фонд гарантування готовий до реалізації ідеї договірного врегулювання заборгованості VAB банку.

"Можливість мирових угод передбачена в законопроекті, який, сподіваюся, буде схвалений парламентом. Необхідність такої опції схвалена МВФ і СБ. У нас зараз працює команда радників від FDIC (Федеральна корпорація зі страхування депозитів США), які є фахівцями в галузі добровільного врегулювання і реалізували десятки подібних кейсів у себе", - зауважила директор фонду.

НАБУ відкрило справу про нібито нецільове використання стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком VAB банку Олега Бахматюка. Нацбанк вже спростував ці звинувачення, довівши, що вся сума рефінансування - 1,2 млрд грн, пішла на виплати коштів 80 тисячам вкладників, як і передбачала ця програма.