RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

ЄС запускає програму фінансування FinancEast для підтримки підприємців на сході України: деталі

У четвер, 19 грудня, були підписані угоди про фінансування між Німецько-Українським фондом та установами-фінансовими партнерами (OTП Лізинг, Ощадбанк, Укргазбанк) щодо реалізації програми FinancEast, що фінансується Європейським Союзом через KfW в рамках ініціативи ЄС EU4Business. Ця програма спрямована на відновлення фінансування малого та середнього бізнесу у підконтрольних районах Донецької і Луганської областей, економічне відновлення Донбасу та підвищення його інвестиційної привабливості.

Про це йдеться у прес-релізі Представництва ЄС в Україні.

Для реалізації програми FinancEast Європейський Союз надав Україні грант в розмірі 9,5 млн євро через німецький банк розвитку KfW. Виконавцем програми виступає Німецько-Український фонд.

"Завдяки цьому гранту Європейський Союз сподівається відновити стійкі кредитні та лізингові операції в регіоні, де банки майже не працювали з 2014 року, підтримуючи стійке економічне та соціальне відновлення і, тим самим, сприяючи миру та примиренню на сході України", - сказав Фредерік Куне, перший радник Представництва ЄС в Україні, керівник відділу "Місцевий та людський розвиток".

Грантові ресурси будуть надаватись МСП у вигляді компенсації до 50% вартості інвестиційних проектів, профінансованих ОТП Лізинг, Ощадбанком, Укргазбанком. Інвестиційні проекти передбачають придбання у лізинг або у кредит сільськогосподарської техніки, обладнання і транспортних засобів, монтаж, будівництво чи реконструкцію приміщень, введення в експлуатацію тощо. Вже з 20 грудня підприємці зможуть звертатися до регіональних відділень фінансових установ-партнерів та отримувати кошти у лізинг чи кредит.

"Ми починаємо активну фазу реалізації програми підтримки FinancEast, яка відкриє підприємцям Донбасу доступ до різноманітних фінансових інструментів, в тому числі кредитування. Це, я переконаний, поліпшить фінансове здоров’я їхніх компаній, підвищить їхню спроможність зростати, розвиватися, радувати своїх клієнтів якісними продуктам та послугами", - сказав заступник міністра фінансів Юрій Гелетій.

"Національний банк підтримує програми, які можуть допомогти пожвавити кредитування української економіки та бізнесу у східних областях. Наразі ми відзначаємо пожвавлення кредитування, особливо в сегменті малого та середнього бізнесу. Попит на кредити в сегменті МСБ щороку підвищується, тоді як якість обслуговування суттєво вища в порівнянні з позиками іншим бізнес-сегментам. Ми віримо, що цей сегмент стане рушієм для відновлення кредитування і економічного розвитку країни", - зазначила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова.

З умовами програми Представництво ЄС пропонує ознайомитися на сайті.

Німецько-Український фонд заснований Німецьким державним банком розвитку KfW, Кабінетом Міністрів України та Національним банком України.

EU4Business - це ініціатива ЄС, яка підтримує приватний сектор у країнах Східного партнерства, зокрема, в Україні. Її метою є поліпшення бізнес-середовища шляхом надання професійних порад та доступу до фінансування МСП. Підтримка за ініціативою EU4Business надається спільно з іншими організаціями. Ініціатива сприяє зростанню та створенню нових робочих місць.