RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Вбивають унікальний завод: власник "Океану" розповів про наслідки арешту підприємства

Засідання за апеляційною скаргою на арешт майна Миколаївського суднобудівного заводу 27 січня не відбулося, оскільки суд не встиг ознайомитися з матеріалами справи.

Про це повідомляє ГолосUA.

"Суд пояснив, що матеріали тільки прийшли, вимагають ознайомлення. Це об'єктивна причина. Не думаю, що хтось щось затягує. Інша справа, що відсутність рішення і арешт - катастрофа для заводу. Не можуть зрозуміти, що замовник не прийде на завод, майно якого заарештовано, а ми працюємо в основному на зовнішньому ринку і можемо втратити напрацювання за останні роки. Шансів відновити і розвивати завод з кожним днем все менше. Це об'єктивна реальність, на жаль", - прокоментував ситуацію власник заводу, український інвестор Василь Капацина.

Печерський райсуд Києва за клопотанням прокуратури наклав арешт на майновий комплекс ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" 13 січня 2020 року. Як повідомляла прес-служба Офісу Генпрокурора, рішення було прийнято в рамках виробництва за фактом доведення до банкрутства та незаконного заволодіння майном підприємства. Відтоді правоохоронці не виявили бажання спілкуватися з власником заводу.

"Хочу звернути увагу, що я як і раніше в Києві, пишу листи генпрокурору, в СБУ з проханням мене вислухати. Знищується останній суднобудівний актив в Україні в інтересах російського бізнесу. Досі мені ніхто зустріч не призначив. У мене є докази. Я прошу прокурорів допитати мене. "Коли треба буде, викличемо", - ось відповідь. Вірю в справедливий український суд", - заявив Капацина.

Підприємець підкреслив, що арешт майна заводу "Океан" є недоцільним.

"Не розумію, навіщо накладати арешт. Куди завод дінеться? З 2008 по 2018 рік завод розкрадали. Я купив його на відкритих торгах, поставив собі завдання його відновити, - і накладають арешт. Куди подінуться цехи, земельні ділянки, набережні? Не кажу про те, що підставою для арешту стала дезінформація людини, що представляє інтереси колишнього власника заводу, який в 2011 році завод "поклав", створивши заборгованість 65 млн євро зовнішніх і 300 млн гривень на українському ринку, а це зарплата, різні фонди, обленерго і так далі. Завод давно знищили, і я не можу достукатися до керівників правоохоронної системи. Прокурор не хоче мене допитувати", - розповів Капацина.

Інвестор впевнений, що через ситуацію, що склалася, завод "Океан" може втратити замовлення, колектив в 700 працівників - робочих місць, а Україна - стратегічного підприємства, яке хочуть позбавити конкурентоспроможності.

"Завод "Океан" може бути успішним на європейському ринку. Це актив, який повинен бути кооперуватися в європейський ринок суднобудування. Ми робимо замовлення. З шести два відмовилися, три коливаються. Перший європейський замовлення ми до лютого-березня закінчимо. Фонд зарплати - 12,5 млн щомісяця. А так - люди поїдуть на заробітки в Європу. Сьогодні єдиний завод, який може будувати кораблі - це суднобудівний завод "Океан", його вбивають правоохоронці. Це єдине підприємство, яке може будувати кораблі для Військово-морських сил України", - підкреслив Капацина.

Засідання апеляційного суду щодо арешту майна заводу "Океан" перенесено на 5 лютого.