RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

В Україні вимагають прийняти законопроект у сфері донорства

Україна потребує прийняття законопроекту №2429 "Про внесення змін до деяких законів України щодо ліквідації штучних бюрократичних бар'єрів та корупціогенних чинників у сфері охорони здоров'я", ініційованого головою Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайлом Радуцьким.

Про це у розмові з журналістами заявила доктор медичних наук, керівник центру дитячої імунології Лариса Костюченко.

"Препарати крові дорогі, однак у вітчизняного виробника вони значно дешевші. Якщо говорити про якість, то вітчизняний виробник, зокрема компанія "Біофарма", поставила нове обладнання, яке дає можливість виготовляти препарати імуноглобулінів достойні, перевірені, якості рівня світових виробників. Це добре, що ми маємо на українському ринку конкуренцію. Але в цілому, на всі потреби медицини у світі препаратів крові виробляється сьогодні недостатньо. А тим більше - в Україні", - зазначила Костюченко.

Законопроект №2429 допоможе вирішити це питання, оскільки безпосередньо забороняє вивезення крові та її плазми за межі України без відповідного погодження з Кабінетом Міністрів.

"Є високо актуальним змінити щось у донорстві України. Можу розповісти про поточні проблеми. Є великі перешкоди для людей, які хочуть здати кров, але в силу певних законодавчих моментів не можуть. Не така вага, вік, ще щось. На Заході таких перешкод немає. Там практично будь-яка людина, що не має тяжких проблем із здоров’ям, може здати кров. У нас будь-яка найменша проблема стає перешкодою. Не кажучи вже про технічні обмеження, які не дозволяють зробити якісну переробку крові. Тобто, частина крові, яку здають донори, в нас, скоріше за все, не буде використана", - розповіла експерт.

Вона пояснила, що залучення приватних інвестицій у галузь донорства може значно покращити ситуацію, що доводиться на прикладі існуючого вітчизняного виробника.

"Сучасні виробники, як та ж сама "Біофарма", дає можливість використовувати донорську кров так, щоби не відбулося жодних втрат: все йде за призначенням. Є можливість, наприклад, окремо заготовити тільки плазму. Тобто, дуже позитивна роль цих сучасних, новітніх технологій з переробки крові. Відповідно, в нас з’являються нові можливості. Отже, має з’являтися й нове законодавство. Тому дуже добре, якщо буде прийнято цей закон", - зазначила Костюченко.

Законопроект №2429 сприяє наданню приватним суб’єктам підприємницької діяльності здійснювати заготівлю плазми для фракціонування для виробництва із неї препаратів крові на території України, посиленню вимог для вивезення компонентів крові, зокрема, плазми, як сировини для виробництва препаратів крові, та спрощення порядку експорту готової продукції - лікарських засобів (препаратів крові), а також форсуванню процесу комплексного реформування галузі донорства крові для приведення її до європейських стандартів в рамках виконання Угоди про асоціацію з ЄС. Документ був прийнятий за основу в першому читанні у грудні 2019 року.