RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

"Імперіал Тобакко" не порушувала закон, компанія оскаржує в суді рішення АМКУ про штраф - Чернак

Компанія "Імперіал Тобакко" подала позов до господарського суду Києва для оскарження рішення АМКУ про штраф в 460 млн грн, 20 січня відбулося підготовче засідання - суддя ознайомилася з клопотаннями сторін і надала час на підготовку доказів та обґрунтування позицій. Наступне засідання заплановано на початок березня. У компанії вважають звинувачення необґрунтованими, оскільки порушень з боку "Імперіал Тобакко" не відбувалося - виробник дотримується законодавства.

Про це заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" генеральний директор "Імперіал Тобакко" Растислав Чернак.

У компанії вважають, що АМКУ в 2010 році допустив ситуацію, за яку намагається оштрафувати "Імперіал Тобакко" - при Януковичі саме АМКУ видав численні дозволи на користь компанії "Мегаполіс Україна" (зараз - "Тедіс Україна").

"Імперіал Тобакко" не ініціювала припинення договорів з жодним дистриб'ютором. Компанія не могла вплинути на ситуацію, нашою думкою щодо можливих наслідків монополізації ринку дистрибуції в 2010 році АМКУ і інші органи влади не цікавилися, і зміну структури ринку дистрибуції тютюнових виробів ми повинні були прийняти як даність - з точки зору закону, перебудова ринку була підтверджена дозволами АМКУ. АМКУ намагається перекласти відповідальність за свої дії на нас, як на виробника, звинувачуючи в змові з іншими компаніями. При цьому, не підтверджує звинувачення доказами або аргументованим економічним аналізом. Факт, що конкуренція між виробниками вилилася в "цінову війну" в 2016 році і істотне зниження частки ринку "Імперіал Тобакко" був АМКУ повністю проігноровано (дивна змова, якщо ми знизили ціни і втратили частку ринку). Наша юридична команда активно працює над підготовкою до наступних судових слухань", - заявив гендиректор "Імперіал Тобакко".

За його словами, на тютюновому ринку немає монополії, хоча частка "Тедіс Україна" є досить високою - на рівні 62-64%.

"Можу говорити тільки за свою компанію – крім "Тедіс", "Імперіал Тобакко" працює ще з 20 прямими покупцями. До всіх партнерів у нас рівне, об'єктивне ставлення. Ми робимо все, щоб добитися максимально конкурентного ринку дистрибуції сигарет в Україну", - пояснив керівник "Імперіал Тобакко".

У 2019 частка "Імперіал Тобакко" на тютюновому ринку України склала 12,6%. Компанія виробила близько 10,1 млрд штук сигарет, з яких на внутрішньому ринку реалізовано 6,4 млрд (на 24,5% нижче ніж у 2018 році). Близько 3,7 млрд сигарет - реалізовано на експорт.

"Імперіал Тобакко" в 2019 році поставляла продукцію на більш ніж 20 ринків, найбільшим з яких є Саудівська Аравія. Без експорту стояло би питання - чи виживе фабрика, оскільки її потужності оцінюються в 35 млрд штук сигарет на рік, фабрика працює на третину потужності", - розповів Растислав Чернак.

У 2019 року в Україні було вироблено 51 млрд штук сигарет - на 15% менше в порівнянні з 2018 роком. Причина падіння - підвищення акцизів, зростання нелегальної торгівлі сигаретами і робоча міграція (зниження кількості споживачів). Якщо темпи зростання акцизного податку не сповільняться і буде введена фіксована торгова націнка - в 2020 році легальний ринок сигарет скоротиться мінімум до 43 млрд сигарет, а рівень нелегальної торгівлі виросте до 20% - вважає Растислав Чернак.