RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Боротьба з кризою в умовах пандемії: бізнесмени вказали на ключові моменти в роботі НБУ

Бізнес-спільнота України відзначила дії Національного банку в умови світової пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Незалежна асоціація банків України.

НБУ вжив заходів, щоб не допустити деструктивних наслідків для економіки країни. Так, в перший же тиждень введення карантину (ще задовго до прийняття перших антикризових рішень Верховною Радою) Нацбанк оголосив велику програму заходів, зокрема:

  • Робота банківської системи - введено нові програми підтримки банків довгостроковим фінансуванням, яке вони можуть направити в економіку, щоб підтримати активність бізнесу і громадян, які найбільше страждають від карантину.
  • Кредити - введено особливий пільговий період обслуговування кредитів населення, малого, середнього і великого бізнесу в період дії карантину.
  • Депозити - банкам заборонено вводити будь-які обмеження по формі і обсягом зняття депозитів при закінченні їх терміну. В результаті, незважаючи на поточну кризу, масового відтоку депозитів не спостерігається. Населення довіряє банківській системі і національній валюті - в квітні спостерігається збільшення коштів на гривневих рахунках фізичних осіб.
  • Валютний ринок - через валютні інтервенції регулятор згладжував коливання гривні, завдяки чому вдалося подолати паніку на ринку. Ніякі валютні обмеження не було введено для бізнесу, їх введення навпаки могло б нашкодити ситуації, погіршити бізнес-клімат і спровокувати ще більшу паніку.
  • Платежі - скасовано тарифи на роботу системи електронних платежів, а також плату за підкріпленнями банків готівкою на період карантину.
  • Безпека - готівкові кошти, які вилучаються з обігу, перевозяться в сховище НБУ на "карантин" для знезараження банкнот, а банки підкріплюються готівкою, яка зберігалася в сховищах НБУ до початку поширення коронавірусної інфекції на території України.
  • Як майбутній регулятор страхових компаній, НБУ надав пропозиції Нацкомфінпослуг для забезпечення дистанційної та безперебійної роботи страховиків в умовах карантину.

До першого важливого пункту віднесли те, що під час кризи інфляція залишилася стабільною. Вона забезпечує прогнозованість економіки і відсутність тиску на реальні наявні доходи населення в умовах кризи.

Відзначають, що НБУ оперативно перерахував майже 43 мільярди гривень, забезпечивши майже половину доходів загального фонду Державного бюджету в квітні, що дозволило наростити витрати загального фонду.

"Волатильність гривні з моменту введення поточної монетарної політики в 2016 році - одна з найнижчих серед порівнянних валют світу. При цьому НБУ не таргетує обмінний курс, а лише згладжує коливання. Ринок сам виправляє дисбаланси курсу, регулятор тільки згладжує волатильність. Зараз криза, а курс стабільний - другий важливий пункт", - відзначили в співтоваристві.

Бізнесмени підкреслили, що міжнародні резерви мають надійну і диверсифіковану структуру, і близькі за обсягом до 100% нормативу ARA, встановленого МВФ. Оскільки необхідність в поповненні резервів немає, Україні потрібно сконцентрувати всі залучення коштів на державний бюджет. НБУ докладає до цього зусиль шляхом переговорів з МВФ, Світовим банком, Європейською комісією та іншими донорами.

В асоціації підсумували, що банківська система стабільна та ліквідна - це третій важливий пункт.

Як повідомляв "Апостроф", економічні втрати економіки України через пандемію коронавірусу будуть значними, а відновлення буде дуже повільним.