RU  UA  EN

Понеділок, 17 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 червня

Всі новини

Відновлення економіки буде залежати від відносин бізнесу і держави - Андрій Гмирін

Реанімація економіки після карантину залежить від того, наскільки ефективно вдасться налагодити взаємовигідне співробітництво між бізнесом і державою.

Про це в блозі Лига.net написав доцент університету ДФС України Андрій Гмирін, який досліджує реформу податкової системи.

Експерт навів прогнози щодо ВВП України - уряд прогнозував падіння ВВП на 4,8%, МВФ - на 7,7%, а J.P. Morgan - на 5,1%.

"Упевнений, що прогноз МВФ занижений через суб'єктивність. Головний фактор зміни ВВП організація бачить в отриманні Україною чергового траншу МВФ. Найбільш ймовірний показник знаходиться між прогнозом уряду і прогнозом J.P. Morgan", - підкреслив Андрій Гмирін.

Щоб відновлення економіки відбувалося швидко, експерт пропонує владі після закінчення карантину сконцентруватися на доступних кредитних програмах.

"Банківський сектор кризу переносить задовільно. На відміну від 2008 і 2014 не було банкрутств банків і рефінансування. Облікова ставка НБУ була знижена до 8%, що було неможливо при "хворій" системі. Це сприятливий грунт для кредитних програм. Забезпечення доступних кредитів для бізнесу і громадян необхідне при нестачі ліквідності та відсутності оборотного капіталу", - відзначає він.

Андрій Гмирін підкреслює, що при відсутності джерел фінансування підприємства зосередяться на економії. Економити будуть і громадяни, які при карантині отримували близько 75% доходів.

"За умовами прогнозованої інфляції в 7%, збільшення грошової маси не спричинить негативних наслідків. Згідно з прогнозом Мінекономіки, падіння інвестицій в 2020 році складе 14,8% і держава має взяти на себе роль головного інвестора", - говорить доцент університету ДФС.

Він закликав заохочувати бізнес до відновлення робочих місць через зростання безробіття і змінити підхід до ЄСВ.

"Законопроектом №3329-д передбачається звільнення ФОП від сплати ЄСВ до 31 травня, але цього мало. Відтермінування сплати слід продовжити до кінця року і прив'язати пільги за прийняття нових працівників на кредитування зі ставкою нижче 5-7-9%", - заявив експерт.

Він нагадав, що проектом №3329-д передбачено спрощення процедур по реєстрації ФОП.

"Контакти підприємців з чиновниками слід звести до мінімуму. У програмі реформи податкової системи України "Від нестабільності в гармонії", яку я розробив з експертами Ради інстітуційніх реформ, передбачено створення цифрової, зручної інформаційно-аналітичної системи, єдиної для Податкової та Митної служб і служб моніторингу. Завдяки єдиній системі з'явиться можливість доступу як підприємців так і контролюючих органів до сервісів, виявлення ризикованих транзакцій. Корупційний фактор буде зведено до мінімуму", - підкреслив Андрій Гмирін.

Він закликав використовувати бюджетні кошти для розвитку бізнесу. Експерт вважає, що частина податків від бізнесу може використовуватися для фінансування важливих сфер економіки - доцільно прийняти правило, за яким 2% від ПДВ направляти на пільгове кредитування.

"Відносини держави і підприємців мають бути взаємовигідні. Це призведе до відновлення і розвитку підприємств, збільшення оборотів бізнесу, і до збільшення сплати податків в майбутньому", - підкреслив Андрій Гмирін.