RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

"Тедіс-Україна" хочуть зробити напівдержавним монополістом - журналіст Сергій Лямець

"Тедіс-Україна" хочуть зробити напівдержавною компанією-монополістом за прикладом НАК "Нафтогаз України".

Журналіст Сергій Лямець опублікував проект постанови Кабміну про створення Тимчасового національного оператора на ринку тютюнових виробів, передають "Українські новини".

Автора документу не вказано, проте критерії для вибору головного оптового торговця сигаретами прописані під компанію "Тедіс-Україна". Згідно з проектом, міністерствам і ДПС в місячний термін пропонують розробити порядок взаємодії з Тимчасовим національним оператором, вибирати якого мають виробники та імпортери тютюнових виробів. Вони ж будуть перевіряти документи кандидата.

Подібний підхід, на думку Лямцев, неприпустимий. АМКУ визнав "Тедіс-Україна" монополістом і виявив картельну змову 4 найбільших виробників: "Філіп Морріс Україна", "Брітіш Американ Тобакко", "Джей Ті Інтернешнл Україна" і "Імперіал Тобако Юкрейн". На даний момент всі зазначені компанії мають статус підозрюваних. Однак, за допомогою Меморандуму, підписаного з урядом в кінці 2019, тютюнові виробники оскаржують в судах рішення АМКУ №697Р про накладення штрафу 6,5 млрд грн, - стверджує журналіст.

Лямець вважає, що демонополізацю тютюнової галузі зупинено, не дивлячись на заяви Зеленського про пріоритет "боротьби з монополією для побудови конкурентного ринку". Журналіст нагадав, що АМКУ рекомендував тютюновим компаніям до 1 січня 2020 привести реалізацію сигарет у відповідність до вимог законодавства про захист економічної конкуренції. Станом на липень, рекомендації АМКУ тютюновими компаніями не виконані.

На думку експерта, тютюнові компанії не дотримуються зобов'язання по сплаті податків, задекларовані в Меморандумі з урядом. "Суми, про які говорять компанії в прес-релізах - це акцизний збір і ПДВ, який сплачують споживачі, купуючи пачку сигарет з маркою. Ставлення податку на прибуток до доходу тютюнових компаній в 2016-2019 склало від 0,04% до 0,97%! Основна частина прибутку виводиться у вигляді роялті та інших платежів на іноземні материнські компанії тютюнових корпорацій. Мінекономіки і ДПС не роблять нічого, щоб західні компанії почали платити податок на прибуток. Це вже справа для ДБР", - вважає Лямець.

"Не можна допустити збереження "Тедіс-Україна" в напівдержавному статусі. Під загрозою опиниться робота не менш 100 українських компаній, які офіційно працюють на ринку оптових продажів тютюну і близько 50 000 ФОП, які мають ліцензії на роздрібну торгівлю. Зросте рівень контрабанди і корупції, бюджет не збільшить доходи, а Зеленський отримає репутаційні втрати в очах західних партнерів та бізнесу", - вважає Сергій Лямець.

Журналіст повідомив, що 15 липня 2020 Господарський суд Києва заарештував рахунки тютюнового монополіста за позовом АМКУ до ТОВ "Тедіс Україна" і 4 груп компаній виробників тютюнових виробів про стягнення штрафу в примусовому порядку. Однак, на наступний день в "Тедіс-Україна" відкрили нові рахунки і продовжили діяльність. "Тедіс-Україна" непотоплюваний при будь-якій владі. Компанію пов'язують з російським бізнесменом Ігорем Кесаєвим і одеситом Борисом Кауфманом. Структура власності "Тедіс-Україна" захована за офшорними компаніями", - заявив Лямець.

Журналіст вважає, що в ситуації навколо сигаретної монополії, Зеленського намагаються обвести навколо пальця лобісти, що пустили коріння в держструктурах.

"Знайшлися політики, які свою фінансову зацікавленість і прибуток тютюнових компаній готові поставити вище інтересів держави ... але, не варто ім'ям Зеленського вирішувати свої корпоративні питання. Йому це може дуже не сподобатися", - вважає журналіст.