RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Європейська Бізнес Асоціація заявляє про тиск АМКУ на іноземних інвесторів

Європейська Бізнес Асоціація занепокоєна ситуацією, з якою зіткнулися міжнародні виробники тютюнових виробів. Зокрема, мова йде про рішення Антимонопольного комітету України стягнути штраф з 4 найбільших виробників тютюнової продукції у 3,1 млрд грн та відповідні судові процеси.

Про це йдеться в офіційному листі Європейської Бізнес Асоціації.

В ЕВА нагадали, що ситуація є наслідком змін ринку дистрибуції тютюнової продукції у 2011-2012. Зміни відбулися зі згоди АМКУ, який надав дозволи на концентрацію. У Асоціації розкритикували спробу екс-керівників комітету накласти арешт на рахунки і майно компаній, які судяться з АМКУ.

"30 червня АМКУ було подано документи про стягнення штрафу та забезпечення позову у вигляді накладення арешту на рахунки та майно учасників справи. Такі дії в момент оскарження рішення в суді не узгоджуються з положеннями Закону про захист економічної конкуренції" - впевнені в Європейській Бізнес Асоціації.

В ЕВА зазначили, що дії АМКУ можуть суперечити ст.255 Угоди про Асоціацію між Україною і ЄС, за якою Україна зобов'язалася застосовувати законодавство про конкуренцію прозоро та поважати принципи справедливості та права на захист.

"Такі кроки можуть розглядатися як тиск на інвесторів, що матиме негативний ефект на ринок, падіння надходжень до держбюджету та створення передумов для зростання контрабанди", – прогнозують в Асоціації.

В ЕВА нагадали, що представники тютюнової індустрії інвестували понад 2 млрд дол в економіку, а за результатами 2019 сплатили 55 млрд грн податків до бюджету, а накладання арештів може поставити на паузу роботу 4 компаній, які входять в ТОП-10 платників податків України.

Європейська Бізнес Асоціація закликала органи влади до неупередженого ставлення до міжнародних інвесторів і до дотримання принципів об’єктивності та неупередженості при розгляді справ щодо оскарження виробниками рішення АМКУ в судах.

Чимало провідних українських юристів розкритикувало позицію АМКУ. Адвокат, керуючий партнер SENSUMLawFirm Віталій Жадобін нагадує, що держава обмежує конкуренцію на ринку: "Саме ліцензування складів зберігання значно звужує коло можливих постачальників. Але головна вимога бізнесу – простеження ланцюга розповсюдження, адже питання контрабанди болюче для бізнесу", – пояснює Віталій Жадобін.

"Є вимоги закону та дистриб'ютор, який їм відповідає. А дозвіл на створення великого дистриб'ютора надав сам АМКУ", – нагадує керуючий партнер SENSUMLawFirm Віталій Жадобін.

"Інвестиційні позови і втрати надходжень до бюджету – те, чого ми можемо очікувати", – прокоментувала заступник міністра розвитку економіки України Світлана Панаїотіді.

Про те, що у 2011 АМКУ надав дозволи для ТК "Мегаполіс-Україна" ("Тедіс") нагадує експерт Інституту законодавства при Верховній Раді, доктор наук Валерій Воротін.

"Якщо АМКУ і може когось оштрафувати – то самого себе. Він сам видав дозволи на концентрацію і узгоджені дії, які передбачали зобов’язання дистрибуції не здійснювати оптовий продаж без дозволу "Мегаполіса" 10 років. Виробників не проінформували, а поставили перед фактом прийнятого рішення. Дистрибутори, які працювали з виробниками, просто надіслали листи-повідомлення про припинення співпраці. Причина штрафу не просто необгрунтована, вона абсурдна", – впевнений Валерій Воротін.