RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

"Інвестиційна няня" Холодов топить інвесторів - ЗМІ

Національне агентство з попередження корупції направило до суду адмінпротокол про корупційні дії з боку народного депутата з фракції "Слуга народу" Андрія Холодова.

Про це пише "РБК-Україна".

Причиною складання протоколу стало офіційне депутатське звернення Холодова до директора НАБУ Артему Ситнику з вимогою надати інформацію про результати досудового розслідування у кримінальних виробництвам проти себе самого. Холодова цікавили кримінальні справи, в яких він фігурує як ймовірний кінцевий бенефіціар двох мереж з розповсюдження тютюнових виробів - Т-Кіоск і А8. У НАЗК вважають, що використання статусу народного депутата для з'ясування деталей кримінального розслідування проти себе прямо вказує на корупційні дії.

Як зазначає видання, по суті Холодов, який вже кілька місяців в статусі народного депутата атакує міжнародні тютюнові компанії, що працюють в Україні, став найпершою і комічною "інвестиційною нянею", про що, власне, і казав президент Володимир Зеленський.

Зокрема, Холодов підтримував прийняття восени 2019 року законопроекту №1049 з поправкою №8, автором якої став ще один "слуга" - Олександр Дубинський. Суть цієї правки полягала в тому, щоб встановити фіксовані торговельні націнки в розмірі 7 і 13% для оптових і роздрібних торговців тютюновими виробами. Насправді поправка №8 була спрямована, з одного боку, проти найбільшого дистрибутора сигарет "Тедіс", з іншого - на користь більш дрібних дистриб'юторів і торговців. З урахуванням того, що, як показало розслідування програми "Схеми", Холодов є фактичним бенефіціаром тютюнових торгових мереж Т-Кіоск і А8, то очевидно, що тут він діяв в своїх особистих інтересах. Простіше кажучи, встановлюючи фіксовані націнки, Холодов законодавчо забезпечував своїх мереж гарантований дохід за рахунок виробників.

"Українські виробники тютюну вже багато місяців перебувають під постійною жорсткої атакою групи народних депутатів від фракці ї "Слуга народу", - пише видання The Page і повідомляє, що на чолі цієї групи варто Холодов. За даними видання, Холодов просуває ідею націоналізувати підприємства ВАТ, яка нібито "некоректно веде господарську діяльність в нашій країні".

Для того, щоб поставити під удар по виробниках, Холодов написав проект закону №3016, спрямований проти механізму forestalling. Це такий механізм, при якому виробники підакцизних товарів напередодні планового підвищення ставок акцизів виробляють продукції більше, щоб мати можливість заплатити в бюджет за старими, нижчими ставками.

"Зрозуміло, втрати бюджету від цієї ідеї він не вважає втратами. Але навіщо? Якщо розглядати його антитютюнову діяльність комплексно, то це дуже схоже на системний шантаж", - підкреслює видання.