RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Акціонер "Укрнафти" маніпулює правоохоронцями та судами - експерт

30 липня в офісах компанії Smart Energy НАБУ проводило обшук. Слідчі дії проводилися для виїмки документів, які стосувалися покупки компанії "Аркона Газ-Енергія" в березні 2020 британською компанією Regal Petroleum (зараз Enwell Energy, входить до групи Smart Energy). НАБУ розглядає обставини отримання компанією ліцензії на видобуток вуглеводнів.

У компанії заявили, що вважають обшуки необгрунтованим тиском на бізнес.

Голова ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо прокоментував подію для "Апострофа": "У випадку з Арконой мова не йде про правовий або господарський спір. Законність отримання ліцензії компанією розглядали суди всіх інстанцій, і Верховний суд давно поставив крапку в даному питанні. Ліцензію отримано без будь-яких порушень. Тут явно проглядаються інтереси акціонера Укрнафти Ігоря Коломойського".

Екперт зазначив, що саме "Укрнафта" в адмінсуді несподівано вирішила оскаржити законність придбання ліцензії "Арконою".

"Навіть продавили рішення в першій інстанції на свою користь. Хоча мені не зрозуміла позиція суду, яка йде врозріз з раніше винесеним рішенням Верховного суду. Тут точно немає правової перспективи. Все це робиться для тиску на своїх політичних опонентів. Коломойський чомусь впевнений, що вигодонабувачем від продажу компанії є команда Порошенко. А які у них стосунки - знає вся країна. Саме люди Ігоря Валерійовича зараз драйвери всіх процесів, які відбуваються навколо "Аркони". Вони маніпулюють і правоохоронцями та судами. Покупці просто потрапили між "молотом і ковадлом". І до обшуків дійшло. Хоча не зрозуміло, який зв'язок між обставинами отримання Арконой ліцензії кілька років тому і угодою щодо купівлі компанії в березні цього року", - сказав Сітухо.

24 березня 2020 була завершена процедура придбання активів відповідно до договору між компанією Regal Petroleum (Enwell Energy) і попередніми власниками. За умовами угоди компанія придбала 100% акцій ТОВ "Аркона Газ-Енергія".

ТОВ "Аркона Газ-Енергія" володіє спеціальними дозволами, які передбачають геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку з подальшим видобуванням вуглеводнів (промислова розробка) на Свістунковсько-Червонолуцькому родовищі, розташованому в Полтавський області. Дозвіл дає право на розробку ділянки площею 97 км2, яка знаходиться в 15 км на схід від Свиридівського родовища, на якому здійснює видобуток вуглеводнів один з активів британської Regal Petroleum. Спецдозвіл було видано ТОВ "Аркона Газ-Енергія" у травні 2017 строком на 20 років.

Enwell Energy (колишня Regal Petroleum plc) є публічною британською компанією, акції якої котируються на Лондонській біржі AIM. В Україні здійснює діяльність через представництво "Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед" в Полтавській і ТОВ "Пром-Енерго Продукт" в Харківській області, які володіють спецдозвіл на видобуток вуглеводнів. Всі компанії входять до складу групи Smart Energy.

У свою чергу група Smart Energy входить в Смарт-Холдинг, здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів.

Нафтогазовий напрямок Smart Energy, крім активів Enwell Energy, представлено газодобувною компанією "Укргазвидобуток" (Харківська область).