RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Бізнес

"Аркона Газ-Енергія" оскаржила рішення щодо Свістунковсько-Червонолуцького родовища

"Аркона Газ-Енергія", що входить до групи компаній Smart Energy, оскаржила рішення Окружного адмінсуду Києва про визнання недійсним спецдозволу компанії на видобуток вуглеводнів на Свістунковсько-Червонолуцькому родовищі.

Апеляційну скаргу подано в Шостий апеляційний адміністративний суд 6 серпня, повідомили в компанії.

Згідно з повідомленням, компанія впевнена у своїй правовій позиції і успішному оскарження рішення суду першої інстанції. Компанія спирається на попередні рішення судів, в тому числі Верховного суду, який в жовтні 2019 визнав законною видачу "Аркона Газ-Енергія" згаданого дозволу. За оцінкою компанії, останній позов ПАТ "Укрнафта" подано з низкою порушень, включаючи пропуск позовної давності і включення до позову вимоги, яка не є предметом спору.

"Ми абсолютно впевнені у дії ліцензії на Свістунковсько-Червонолуцькому родовищі з правової точки зору. Тому плануємо інвестувати в його розробку, нарощуючи видобуток українського газу, створюючи нові робочі місця, підтримуючи місцеві громади і виплачуючи всі податки в повному обсязі, як це і роблять наші компанії на протязі нашої історії. У Smart Energy є необхідний ресурс для відновлення видобутку. Ми хочемо його використовувати для загального блага без затяжних судових процесів. Сподіваємося на швидке завершення суперечки і початок робіт на перспективному активі, в який готовий інвестувати британський інвестор", - цитує прес-служба гендиректора групи компаній Smart Energy Сергія Глазунова.

1 липня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позовні вимоги ПАТ "Укрнафта" у справі про Свістунківсько-Червонолуцькому газоносному родовищі визнавши недійсним спецдозвіл "Аркона Газ-Енергія" на розробку родовища.

На думку експертів, активізація судових і кримінальних проваджень за ліцензією "Аркона Газ-Енергія" може бути наслідком конфлікту акціонера "Укрнафти" Ігоря Коломойського і екс-президента Петра Порошенка, близькому оточенню якого журналісти приписували володіння "Аркона Газ-Енергія" до її покупки групою смарт-Холдинг.

"Саме люди Ігоря Валерійовича (Коломойського) драйвери процесів, які відбуваються навколо "Аркони". Вони маніпулюють правоохоронцями та судами. Покупці потрапили між "молотом і ковадлом". І до обшуків дійшло. Не зрозуміло, який зв'язок між обставинами отримання "Арконою" ліцензії і угодою щодо купівлі компанії в березні цього року", - вважає глава ради директорів Асоціації захисту активів Олександр Сітухо.

Британська Enwell Energy придбала "Аркона Газ-Енергія" в березні 2020 року. ПАТ "Укрнафта" було попереднім власником спеціального дозволу на розробку Свістунковско-Червонолуцкого родовища, але воно втратило силу ще в 2014 році до того, як було видано нову ліцензія.