RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Справа "Мотор Січі": Зеленський може повернути Україні економічний суверенітет - експерти

Президент Зеленський отримав можливість посилити активи, які країна втрачала. До такого висновку прийшли експерти, коментуючи подачу в АМКУ заявки китайської компанії Skyrizon і бізнес-групи Олександра Ярославського DCH на придбання контрольного пакету акцій запорізького машинобудівного заводу "Мотор Січ".

На думку політолога Олексія Якубіна, якщо АМКУ дасть згоду на придбання активів "Мотор Січі" Skyrizon і DCH Group Ярославського, у підприємства буде грандіозне майбутнє, а Україна отримає шанси відновити на світовому ринку авіабудування статус-кво передового виробничого центру.

"Розумію роздуми президента. Непросто прийняти рішення, Америка виступила противником продажу активів "Мотор Січі" Китаю. Але, як кажуть: "Не роби, як кажуть англійці, а роби те, що вони самі роблять". У США - якби це стосувалося участі в активах високих технологій, в тому числі, з Китаєм - самі б були раді. Історія з бажанням Microsoft купити частку в TikTok про це. Тим більше що, пайова участь Олександра Ярославського надає державі поле для геополітичного маневру і можливості для корекцій, з точки зору безпеки. У президента і держави з'явилася можливість покласти початок грандіозному інвестиційному співробітництву з Китаєм, і переконати в розумності компромісу США. Не можна відмовлятися від унікальної технологічної і виробничої спадщини, яка робило Україну промисловим центром Європи. Ми маємо можливість повернути економічний суверенітет", - вважає експерт.

Аналогічної точки зору дотримується політичний оглядач Руслан Бізяєв. На його думку, факт, що Зеленський дав доручення Кабміну усунути фактори, що блокують роботу стратегічних підприємств, і проаналізувати вплив приватизації "Мотор Січі" на економіку, є обнадійливим.

"Ця подія надає президенту першу масштабну можливість продемонструвати, що він відстоює економічні інтереси України, та показати американським партнерам, що він готовий до компромісних рішень. Вхід Ярославського в статутний капітал "Мотор-Січі" - єдиний варіант припинення геополітичних воєн за підприємство і початку роботи моторобудівного заводу на користь України. Китай - стратегічний партнер України, який в разі правильного рішення президентом питання по "Мотор Січі" готовий інвестувати сотні мільйонів доларів в технології, забезпечити завод замовленнями на десятиліття. Партнерство з Ярославським, який має величезний досвід відродження "мертвих" підприємств, стане гарантією, що потужності і технології моторобудування не будуть вивезені в Китай, а залишаться в Україні. Таке партнерство буде служити на благо країни, дозволить зміцнити її обороноздатність", - констатує аналітик.

"Мотор Січ" - одне з найбільших в світі підприємств з виробництва, супроводу в експлуатації і ремонту 55 типів двигунів для 61 виду літаків і вертольотів. З 2016 підприємство придбали китайські інвестори, пов'язані зі Skyrizon, інвестувавши в розвиток виробництва понад $100 млн. Інвестори мали намір передати державі 25% акцій. У червні 2020 радник гендиректора ДП "Укроборонпром" Руслан Корж повідомив, що пропозиція неактуальна.

6 серпня 2020 прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про неможливість втручання держави в ситуацію з перспективою вирішення спору в судовому порядку.

"Україна - держава з ринковою економікою, і не може втручатися в продаж пакетів акцій одним інвесторам іншим, покупку цих акцій. Тут питання в площині третейських, судових спорів. Коли рішення повинні приймати не політики, а неупереджені інституції, які призначені для цього у всьому світі", - заявив Шмигаль.