RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Експерти рекомендують скасувати податковий контроль при сумарному доході менше 400 тис. грн - ЗМІ

Скасування податкового контролю за підприємцями та громадянами з річним доходом менше 400 тис грн стане стимулом для виходу мікробізнесу з тіні та збільшить кількість офіційно зареєстрованих самозайнятих людей.

Про це заявив голова Ради інституційних реформ Олександр Кучеренко, пише РБК-Україна.

За даними ради, в Україні чверть ФОП - близько 440 тис - мають річні обороти менше 400 тис грн. За словами Кучеренка, такі підприємства не є інструментом для олігархічної оптимізації податків, тому надмірний контроль за ними неефективний.

Експерти зазначають, що на відміну від України, в міжнародній практиці прийнято рахувати ефективність системи збору податків. В США збір 100 дол податків обходиться платникам податків в 0,32 долари. В Індії та Польщі - 0,58 і 0,65 доларів відповідно. За розрахунками Ради інституційних реформ, аналогічний показник України значно вищий - країна витрачає 1,08 доларів на кожні 100 дол зібраних податків. На думку експертів, скасування перевірок для підприємців з оборотами до 400 тис грн вивільнить тисячі працівників податкових органів, що зменшить кошторис на збір податків для їх платників.

Зменшення податкового тиску є світовим трендом - розвинені країни застосовують податкові механізми для заохочення міжнародних інвесторів. Туреччина скасувала ПДВ для капітальних вкладень та різко скоротила час очікування на повернення ПДВ. Завдяки цьому країна за один рік піднялась в рейтингу Paying Taxes з 80-ї на 20-ту сходинку. Україна, навпаки, втратила бали, і це сталось тому, що українська система оподаткування не змінювалась, коли інші країни автоматизували процеси сплати та контролю та спростили адміністрування.

На думку Кучеренка, для зниження податкового контролю є й ідеологічна причина. Україна зазнала серйозних соціальних потрясінь за останні 100 років. На відміну від заможних європейських країн, у нас була зупинена сталість накопичення статків - в родин забирали землю, майно, засоби виробництва. У даному контексті щорічні доходи до 400 тис грн лише у 2,5 рази вище середньої зарплати по Україні.

Тому експерт вважає, що податкова політика країни повинна сприяти накопиченню капіталу якнайширшими верствами населення.

Раніше повідомлялось, що у парламенті роздумують над ідеєю впровадження нового податку, надходження з якого підуть до місцевих бюджетів. Таким чином влада намагається знайти діалог з регіонами.