RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Американська торгова палата і EBA просять Раду підтримати поступове підвищення акцизів на ТВЕН

Провідні бізнес-асоціації України - Американська торгова палата, Європейська Бізнес Асоціація та Союз українських підприємців - звернулися до Верховної Ради з приводу необхідності ввести більш поступове підвищення акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН).

Про це пише Цензор.

"Законом України №466-ІX з січня ставка акцизу на ТВЕН була підвищена на 320%. За оцінками експертів членів Палати, таке підвищення може привести до негативних наслідків для держбюджету і економіки через зростання рівня нелегального ринку даної продукції", - заявив в листі президент Американської торгової палати Андрій Гундер.

З ним погоджується і виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев'янко.

"За попередніми оцінками експертів Асоціації, якщо не переглянути норми чинної редакції Податкового кодексу України, легальний ринок ТВЕН може істотно зменшитися, що, в свою чергу, призведе до недоотримання бюджетом запланованих доходів від акцизного податку на ТВЕН", - прогнозує вона.

Американська торгова палата, Європейська Бізнес Асоціація, Спілка українських підприємців просять Раду підтримати поправку №55 до законопроекту №4278 щодо більш поступового підвищення акцизу на ТВЕН - на 200% в 2021 і на 30% щорічно з 2022 по 2025.

"Більш поступове підвищення акцизу сприятиме помірній акцизної політики та інвестиційній привабливості України", - впевнена виконавчий директор Союзу українських підприємців Катерина Глазкова.

На думку президента Американської торгової палати Андрія Гундера, запропонований в поправці №55 підхід більш відповідає законодавству і практиці Європейського Союзу.

"Поступове підвищення ставок податку відповідає європейській практиці, Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Директиві №2011 / 64 / ЄС від 21 червня 2011 року про структуру та ставкою акцизного збору на тютюнові вироби", - пояснює Андрій Гундер.

Анна Дерев'янко нагадала, що в країнах ЄС ставки акцизу на ТВЕН нижче, ніж акциз на сигарети: "Вважаємо за необхідне надалі забезпечити диференціацію зазначених ставок і встановити меншу ставку для ТВЕН. За даними експертів Асоціації, в країнах Європейського Союзу рівень ставок на сигарети і ТВЕН не є однаковим".

У бізнес-асоціаціях зазначають, що прийняття поправки №55 дозволить зберегти прогнозовані умови оподаткування, захистити легальний ринок ТВЕН, що забезпечить поступове збільшення бюджетних надходжень, залучення інвестицій в Україну.

Раніше Федерація роботодавців підтримала рішення комітету ВРУ з питань податкової політики про поступове підвищення ставки акцизного податку на ТВЕН. За розрахунками експертів Федерації, поступове підвищення акцизу дасть бюджету додатково 2,6 млрд грн.