RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Загадкові бенефіціари санкцій, бізнес влади на митниці і цькування: Фірманюк прокоментував рішення РНБО

Список топ-контрабандистів України готували два бізнесмена, які скористалися ситуацією і використали президента Володимира Зеленського для своєї гри.

Про це заявив Орест Фірманюк, який за версією РНБО, входить в топ-контрабандистів країни і тому внесений до списку санкцій, в інтерв'ю УНН.

"Є два бізнесмена, які якось наблизилися до верхівки діючої влади і руками РНБО і Президента стали вирішувати свої питання, а саме - склавши список своїх опонентів в бізнесі, розбавляючи їх людьми, до яких є особиста неприязнь... Там (в списку РНБО) немає контрабандистів як таких. Там абсолютно різні люди, з різних бізнесів, багато хто з них не має відношення до зовнішньоекономічної діяльності", - говорить Фірманюк.

До санкцій його компанія займалася виключно логістикою і обслуговувала навіть Нацбанк України. Тепер же під пресингом не тільки він, а й звичайні співробітники компанії.

"За останні 10 років своєї діяльності я зі 100%-ю упевненістю можу сказати, що ми - "біла", відкрита для перевірок компанія. Але нас не перевіряють, а заочно таврують. Та ще й без права на пояснення... До мене і моїх співробітників немає питань з боку силовиків. Ми просто не працюємо. Було 200 робочих місць, а стало 200 безробітних", - розповідає він.

Фірманюк впевнений, що для боротьби з товарною контрабандою санкції не потрібні, а потрібно два дні і політична воля перестати заробляти на прикордонних схемах.

"Товарна контрабанда завжди була і буде бізнесом будь-якої влади, бо ця діяльність - джерело швидких грошей. Для кого? Для влади. І без її супроводу вона не може існувати. І для боротьби з цим явищем санкції не потрібні. Митниця плюс податкова, навіть без СБУ, легко зупинять будь-яку товарну контрабанду. Не може в'їхати в Україну повна фура товару під виглядом порожної повз митниці без узгодження цього з усіма представниками силових структур. Це я вам як логіст говорю. З узгодження - так. Але це узгодження платне. Куди йдуть ці гроші і скільки їде таких фур, можна довго фантазувати", - запевняє він.

При цьому Фірманюк підтримує ініціативу президента криміналізувати товарну контрабанду і вважає це дієвим способом протидії їй.

"Я повністю підтримую ініціативу президента в питанні криміналізації товарної контрабанди... Товарна контрабанда, як і конвертаційні центри або "скрутки", - це інструмент незаконної оптимізації сплати податків до бюджету. Це ланки одного ланцюга, в кінці якого - величезна втрата бюджету... Криміналізація товарної контрабанди, як ідея, це правильно, але є і зворотна сторона цієї історії", - підкреслює він.

Також він назвав компанії, які, на його переконання, повинні були, але не потрапили в список санкцій РНБО.