RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

ДБР зриває багатомільонний експортний контракт і блокує поставки титанового концентрату на азіатський ринок - ЗМІ

Українські експортери титанового концентрату стикаються з перешкодами при оформленні вантажів для покупців з країн Азії. Слідчі ДБР і керівництво Одеської митниці намагаються зірвати вже третій азіатський контракт з початку року і блокують відвантаження титанового концентрату в Чорноморському порту.

Про це пише сайт "Капітал".

За словами журналістів, українська компанія-експортер вже місяць не може завершити відправку 25 тис тонн ільменітового концентрату покупцеві з Китаю через протидію з боку силовиків. Проведення оперативних заходів без рішення суду, блокування вантажу поза процедурою арешту і вилучення, невмотивована відмова приймати документи на митне очищення, зрив виконання комерційних контрактів на підставі "претензій до невстановлених осіб ДФС і ДПС, приниження іноземного бізнесу, в т.ч. представників іноземних державних компаній - це тільки частина тих зловживань з боку українських силовиків, з якими зіткнулися експортери", пише видання. В результаті виниклих зволікань з виконанням контракту, українська сторона змушена буде заплатити штрафи і компенсації, сума яких уже перевищує 70% ціни даного контракту.

"Зовсім не схоже, щоб створене свавілля могло бути ініційовано "через недогляд з Києва" якимись регіональними силовиками і портовими чиновниками. Є всі підстави припускати, що все беззаконня було санкціоновано і координується директором ДБР і його найближчими підлеглими", - зазначає видання.

Журналісти вважають, що силовики своїми діями "свідомо блокують азіатський напрямок українського сировинного експорту, оскільки цей шлях є досить перспективним і за логікою силовиків не може функціонувати без постійної "даху". Крім того, вихід на ринки Китаю і Японії є альтернативою тим "сірим схемам" щодо поставок титанової сировини в окупований Крим і Росію, які довгий час реалізовувалися через Туреччину-Єгипет-Сирію і "мали своїх покровителів в Києві".