RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Україна готується до діагностики індійського штаму: Ярославський відкрив у "Екополіс ХТЗ" виробництво ПЛР-тестів

У Харкові в багатофункціональному бізнес-парку "Екополіс ХТЗ", який в форматі приватно-міського партнерства розвиває група DCH Олександра Ярославського, відкрили високотехнологічне виробництво ПЛР-тестів для діагностики захворювань. Тут виробляють ПЛР-тести на COVID-19, і незабаром буде освоєний випуск систем, за допомогою яких можна виявити індійський штам коронавірусу "Дельта", який з'явився в Україні.

Виробничо-дослідний комплекс став першим резидентом медичного кластера "Екополіс ХТЗ". Олександр Ярославський інвестував в організацію виробництва і його дослідницької бази $2 млн. Тут працює 24 співробітника, планова кількість робочих місць - близько 100 осіб. Лабораторії оснащені обладнанням провідних світових виробників і сертифіковані за міжнародним стандартом ISO 13485.

Червону стрічку на церемонії перерізали Олександр Ярославський, Ігор Терехов - міський голова Харкова, Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я і головний санітарний лікар України.

"Коронавірус у світі акцентував увагу на тому, що країни повинні мати фармацевтичну незалежність. Важливо, що ми маємо в себе у країні таке виробництво повного циклу, що дозволяє не тільки виготовляти тест-системи, а й швидко переорієнтуватися. Упевнений, що Харків швидше за всі українські міста зможе виявляти нові штами вірусу і допомагати в епідеміологічній ситуації", - сказав Ігор Кузін.

Олександр Ярославський заявив про намір почати кластер "Екополіс ХТЗ" з подібного комплексу рік тому: "Екополіс ХТЗ" - це $1 млрд інвестицій за десятиліття. У лабораторію, яку ми відкрили, вже інвестовано $2 млн, виробництво харківського трамвая - ще буде близько $10 млн. За підсумками року нам залишиться вкласти всього $988 млн, може, і менше. Підписана маса програм з найбільшими брендами, ми це швидко "освоїмо". Місто нам сильно допомагає, питання вирішуються блискавично і оперативно", - розповів бізнесмен.

Ігор Терехов зазначив високе значення "Екополіса ХТЗ" і відкриття біотехнологічного виробництва для Харкова: "Ми з вами відкриваємо медичний хаб, який дуже потрібен не тільки місту, а й в цілому Україні. Ця продукція буде затребувана в усьому світі. Гарно, що саме тут наші молоді люди, студенти можуть проходити практику, застосовувати нові технології. Величезні слова подяки Олександру Владленовичу, який не пошкодував грошей, і сьогодні це приклад розвитку успішного бізнесу в Харкові. Я впевнений і знаю, що Екополіс ХТЗ буде Кремнієвою Долиною в Україні".

"Екополіс ХТЗ" Олександра Ярославського передбачає створення в Харкові близько 15 000 робочих місць, розрахований на період до 2032 і передбачає інвестиції на $1 млрд. У ньому будуть розвиватися промисловий, логістичний, R&D, освітній та інші кластери. Ядром кластера є Харківський тракторний завод, поруч з яким DCH організовує виробництво трамваїв і автобусів із зарубіжними партнерами. "Екополіс ХТЗ" входить до числа стратегічних проектів розвитку Харкова і є базою національного проекту Українська Кремнієва Долина, ініційованого президентом України Володимиром Зеленським.