RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українці платять двічі податок на електроніку - ЗМІ

Ціна за легально ввезену в Україну електроніку сьогодні формується не тільки від вартості, мита, а й від компенсації за авторські права.

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна.

Так, відповідно до Закону "Про авторське право і суміжні права", при ввезенні техніки імпортер повинен заплатити так званий авторський збір. Наприклад, при ввезенні ноутбука платять 0,2% митної вартості товару, мобільного телефону або планшета - 0,15%, за флешку - 0,75%. Все це відбивається на ціні електроніки і відповідно українцям доводиться купувати за завищеною ціною.

Як говориться в матеріалі, "гроші з кожної покупки сьогодні перераховуються в організації колективного управління (ОКУ). Одна з таких організацій - Український музичний альянс, який отримує більшу частину внесків від реалізації техніки в Україні".

Також журналісти з'ясували, що "розподіл відрахувань, згідно з положенням ОКУ" Український музичний альянс ", проводиться відповідно до даних сервісу пошукової системи Яндекс", який з 2017 року заблокований на території України рішенням РНБО.

"Офіційний штат УМА налічує 6 чоловік разом з керівником. За останні три роки на рахунок УМА було відправлено принаймні 28 млн грн, а розподілено між авторами - близько 19 млн грн", - йдеться в матеріалі.

Зараз у Верховній Раді зареєстрований законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення та підвищення прозорості ефективного управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" (№ 4537). Він повинен зробити збори прозорими і наблизити ситуацію до сучасних реалій.