RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Корупція в державних обленерго штучно збільшує борги населення - експерт

Детективами НАБУ, слідчими ДБР і поліцією розслідуються десятки кримінальних проваджень щодо втручання в прилади обліку спожитої електроенергії в державних обленерго з метою одержання неправомірної вигоди посадовими особами енергокомпаній. Суть схем полягає в заниженні показників спожитої електроенергії великими споживачами. При цьому прибуток держкомпаній падає, а для приховання схем штучно створюються борги іншим споживачам.

Про це в коментарі УН заявив Олександр Сітухо, голова ради директорів Асоціації захисту активів.

Для прикладу він навів ситуацію в АТ "ХАРКІВОБЛЕНЕРГО". Головне слідче управління Нацполіції України розслідує провадження №42020221280000211 щодо його посадових осіб, 65% його акцій належить державі. Керівники компанії в змові з посадовими особами підприємств на території Дергачівського району Харківської області та Харкова, втрутилися в роботу приладів обліку електроенергії та налаштували їх так, що облік спожитої електроенергії рахує лише 10\20\30% від загального обсягу споживання. Втрати держави у цій справі оцінюються близько 1 млн дол.

"Приходять до керівника підприємства, яке споживає, наприклад, 10 тисяч кВт, і цікавляться, чи хоче він платити менше за електроенергію. Можливості менеджерів Харківобленерго дозволяли дистанційно втручатися в роботу приладів обліку і зменшувати показники споживання умовно до 1 тис. кВт. Різниця - 9 тис. кВт на місяць. Якщо керівник підприємства погоджувався на схему, то мав платити половину вартості "зекономленої" електроенергії в кишеню співробітникам енергокомпанії. Як списати фактично поставлену електроенергію? Знаходили покинуті будинки, випадкових споживачів, яким "малювали" нечувані борги. Реалізація (схеми) призводить до істотного перебільшення показника "боргів населення", яких значною мірою не існує", - заявив Сітухо.

За словами експерта, дані по боргах населення за послуги ЖКГ тільки збільшуються. З початку 2021 вони зросли майже на мільярд - до 7,06 млрд грн на 30.06.2021. Це можна пояснити підвищенням тарифів, але більшу роль в цьому можуть грати саме корупційні схеми.

Компанія Smart Holding (Cyprus) Ltd, бенефіціаром якої є Вадим Новинський, просить Офіс генпрокуратура невідкладно розглянути питання про вжиття заходів, спрямованих на припинення розкрадання коштів і активів АТ "Харківобленерго". Зокрема, шляхом забезпечення належного розслідування та процесуального керівництва в кримінальних провадженнях за фактами протиправних дій посадових осіб і працівників у енергокомпанії. Представник Smart Holding зазначив, що аналіз діяльності обленерго показав, що в останні роки АТ "Харківобленерго", у порівнянні з такими ж компаніями, стало одним з найбільш неприбуткових підприємств галузі. Якщо до 2015 чистий прибуток стабільно складав 30-35 млн грн, то в наступні роки цей показник не перевищував 3-5 млн. У 2020 прибуток ДТЕК "Одеські енергомережі" склав 529,5 млн грн, ДТЕК "Дніпровські електромережі" - 346,4 млн грн.

Такі показники роботи АТ "Харківобленерго" створюються штучно, прибуток підприємства розкрадається, що призводить до втрати дивідендів акціонерами, перш за все - державою, недоотриманню величезних сум податків. Керівництво АТ не тільки не створює перешкод у розкраданні коштів та існуванні схем, але і бере участь у злочинній діяльності, вважають в Smart Holding.