RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Російський бітум може підірвати репутацію президента Зеленського - експерт

Про те, чому Україна закуповує бітум у країни-агресора і як це пов'язано з фінансуванням терористів, докладно розповів голова громадської організації "Конституційно-Правовий Конгрес" Павло Янцен.

"Масштабне будівництво доріг підвищило попит на компоненти асфальтного покриття. На сьогодні немає ніякої необхідності постачати бітум з Російської Федерації. Внутрішнє виробництво і закупки бітуму з інших країн забезпечує потребу ринку нашої країни.", – повідомляє Павло Янцен.

"Сьогодні при потребі в тисячу тонн бітуму Україна виробляє лише третину необхідного. При цьому, формально до 70% імпорту (а зараз – до 80%) бітуму в Україну постачають з Білорусі. Водночас ще у квітні 2019 року 20% бітуму в Україну офіційно завозили з Росії. Тоді ж Росія запровадила заборону на відвантаження бітуму в Україну. А вже у жовтні 2020 року Україна відновила експорт бітуму з країни-агресора за спеціальними дозволами", – нагадав громадський діяч.

"Нафтова компанія здійснила поставки перших партій бітуму виробництва "Рязанського заводу бітумних матеріалів" ("Газпром-Нафта"). Про це повідомили в "Консалтинговій групі А-95" з посиланням на дані власного дослідження. У період з 10 по 15 серпня оператор поставив 222 тонн ресурсу через митний пункт пропуску Гоптівка-Нехотєєвка під Харковом. Ліцензію на постачання бітуму в Україну отримують компанії-виробники з Росії. Саме вони мають завозити нафтопродукти на непідконтрольні території "ЛНР" і "ДНР". Також до цього переліку входять компанії, що здійснюють виплати у спеціальні фонди ФСБ. Російський бітум як підрив репутації Президента Зеленського", – роз'яснює Павло Янцен.

Громадська організація просить правоохоронні органи звернути увагу на цю ситуацію і вважає це потужним ударом по національній безпеці України.