RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Інвестори не хочуть купувати ОГХК через втручання ДБР та СБУ у діяльність компанії - ЗМІ

З кожним наступним перенесенням термінів приватизаційного аукціону Фонд держмайна України стикається з новими проблемами, а потенційних покупців ОГХК стає дедалі менше. Попри зацікавленість у купівлі активу 29 потенційних інвесторів, з яких 16 – іноземні, до жовтневих торгів ФДМ отримав лише дві заявки, одна з яких не відповідала вимогам законодавства.

Про це йдеться у матеріалі "Капіталу".

Наступна спроба продати сировинного гіганта запланована на грудень, проте експерти налаштовані песимістично, називаючи проблемою ОГХК втручання правоохоронних органів у господарсько-економічну діяльність компанії.

За словами радника з приватизації ОГХК – "BDO Корпоративні Фінанси", більшість потенційних покупців відмовилися від участі в аукціоні через високі ризики. У період проходження Due Diligence багато з них були свідками втручання правоохоронних органів у діяльність компанії, блокування роботи її офісу та ризиків судових процесів. "BDO Україна" звернулася до уряду з вимогою надати гарантії щодо захисту інвестицій для учасників приватизації ОГХК.

У ЗМІ повідомлялося про кілька фактів втручання правоохоронців у діяльність ОГХК. У січні 2021 року ДБР затримало 5600 тонн рутилового концентрату для японських споживачів, який чекав відвантаження. Арешт був знятий у судовому порядку, але простій та "мертвий" фрахт склали 450 тис. дол. У квітні 2021 слідчими ДБР було затримано партію ільменітового концентрату для відправки до Китаю, оскільки виникли підозри "в змові з метою заниження ціни продажів". Після місяця простою корабель довелося відпустити, сплативши витрати 1,1 млн дол. За такою ж схемою та на основі аналогічних претензій, у жовтні 2021 року СБУ заарештувала два потяги з ільменітовим концентратом, призначеним для китайського ринку.. Американська компанія-контрактотримач виграла тендер на Prozorro, попередньо сплативши 3,1 млн дол передоплати. Бізнесмени змушені оскаржувати дії українських правоохоронців та нести витрати.

Водночас у 2021 ОГХК наростила виручку до рекордних 2,68 млрд грн (+35,8%), валовий прибуток до 839 млн грн (+37,3%), прибуток від основної діяльності до 473,1 млн грн (+ 37,2%), EBITDA до 602,2 млн грн (+32,9%), чистий прибуток до 284 млн грн за плану 277 млн і т.д.

Нові спроби продати ОГХК на грудневих торгах, як йдеться в матеріалі, також не дадуть бажаного результату, оскільки реформи правоохоронних органів та судової системи, які мають посилити гарантії прав власності та свободу господарсько-економічної діяльності, затягуються. Не стане панацеєю й інститут "інвестиційних нянь" - він також виявиться неефективним без віддалення правоохоронців від впливу на процеси, оскільки, конфліктуючи з силовиками, інвестняни "поповнять списки фігурантів кримінальних проваджень разом зі своїми підопічними".

Груднева кон'юнктура світових цін на сировину, ситуація на енергоринках та локдаун можуть надати несприятливий вплив на звітність ОГХК, що спричинить зрив приватизації та відкат реформи, пише видання. У процесі приватизації ОГХК, на думку журналістів, створюється небажаний для України прецедент, коли додаткові інвестзобов'язання пред'являються до продавця активу, а об'єкт, що приватизується, доводиться неринковими силами до стану "токсичності" в очах інвесторів.