RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Укрметалургпром" просить Зеленського ініціювати переговори зі США про відміну мита метпродукцію

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" закликало президента Володимира Зеленського приділити "особисту увагу питанню захисту інтересів та забезпеченню конкурентоспроможності української промисловості на зовнішніх ринках" щодо ініціювання урядом переговорів про відміну 25% мита при імпорті української металопродукції до США.

Відповідне звернення Зеленському направив президент "Укрметалургпрому" Олександр Каленков, пише UAProm.

31 жовтня США та ЄС оголосили про врегулювання спору про мито на імпорт сталевої продукції. США замінять 25% мито в рамках розділу 232 закону США "Про розширення торгівлі" на систему тарифного квотування імпорту металопродукції з ЄС. Річний обсяг квоти для металургів ЄС складе 3,3 млн т сталі. Паралельно США проводять аналогічні консультації з Японією та Великобританією. Раніше кілька держав - Австралія, Аргентина, Бразилія, Південна Корея, Канада та Мексика - домоглися виключення з-під дії цього заходу та заміни мита на тарифне квотування. За підсумками 2020 року майже 58% імпорту сталі в США відвантажувалося без застосування мита.

"Домовленості Вашингтона з Брюсселем негативно впливатимуть на український гірничо-металургійний комплекс, оскільки вітчизняна металопродукція оподатковується на ринку США 25% митом на відміну від європейського, - сказано у зверненні. - ВП "Укрметалургпром" неодноразово закликало уряд України отримати від США. На жаль, внаслідок нескоординованої позиції різних інститутів американської та української виконавчої влади Україні минулими роками не вдалося належним чином завершити відповідні переговори з урядом США".

Каленков підкреслив, що Україна є стратегічним партнером для США та ЄС, тому Київ може розраховувати на аналогічний підхід Вашингтона щодо сталевого мита, як у випадку з ЄС. Тим більше, що імпорт української металопродукції не загрожує нацбезпеці США, оскільки його частка у структурі сталевого імпорту в США становить менше ніж 1%.

"З огляду на виняткові обставини – агресію Росії, окупацію Донбасу та анексію Криму, зважаючи на складну економічну ситуацію в Україні - дуже важливе скасування цього 25% мита для забезпечення десятків тисяч робочих місць для українських громадян. ГМК України генерує понад 35 млрд грн податків, а експорт металургійного "продукції забезпечує валютні надходження до нашої країни, - підсумував президент "Укрметалургпрому". - Очевидно, що для України відкривається вікно можливостей, тому вважаю за доцільне повернутися до переговорів про вилучення України з-під дії 25% мита із заміною її на тарифну квоту при постачанні української". стали у США".

США визначили розмір квоти для сталевої та алюмінієвої продукції з ЄС, у межах якої її імпорт на американський ринок не обкладатиметься захисними митами у 25% та 10% відповідно. Також консультації з американських мит на сталеву та алюмінієву продукцію ведуть США та Великобританія.

У серпні 2021 року Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" зверталося до президента Володимира Зеленського з проханням порушити питання про зацікавленість України отримати квоту на безмитні поставки металовиробів у США та допомогти досягненню згоди американської сторони на відповідні переговори.