RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Stolitsa Group добудує три "Аркадівські" ЖК у Києві згідно з Меморандумом

Вкладники "Аркади" можуть нарешті отримати довгоочікуване житло.

Як повідомили у Stolitsa Group, наразі Меморандум щодо вирішення соціального питання добудови та передачі квартир інвесторам від 7 квітня 2021, підписантами якого стали представники 12 сторін, виконується в повному обсязі.

Відтак, усі об’єкти мають бути завершені відповідно до затверджених графіків добудови.

У межах виконання цього документу, з вересня 2021 було відновлено будівництво ЖК "Еврика" та ЖК "Патріотика", з грудня - ЖК "Патріотика на озерах" (нова назва - ЖК "H2O"). Будівельні роботи ведуться за власні кошти компанії Stolitsa Group, яка ухвалила стратегічне рішення про допомогу довірителям "Аркади" у добудові їхніх об’єктів.

Крім того, 21 грудня 2021 Верховний Суд ухвалив рішення щодо пролонгації терміну оренди ділянки площею 91 га на території житлового масиву "Осокорки-Центральні" до 2035 року, а днем пізніше судді ВС ухвалили аналогічне рішення щодо сусідньої ділянки площею 21 га. Дані рішення є остаточними та оскарженню не підлягають. Найближчим часом очікуються такі ж рішення ще за трьома земельними ділянками загальною площею 64 Га. Відтак наразі девелопер має законне право на забудову 112 га зі 176 га території, де відповідно до умов Меморандуму має відбуватись будівництво нового ЖК "Н2О".

Меморандум щодо вирішення соціального питання добудови та передачі квартир інвесторам ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах" (ЖК "H2O") був підписаний 7 квітня 2021 за сприяння вищого керівництва України. Цьому передувала низка масштабних акцій протесту довірителів збанкрутілого банку "Аркада" у столиці. Документ підтримали представники 12 сторін, зокрема: МВС, Мінрегіон, СБУ, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, Київська Міська Державна Адміністрація, ТОВ "STOLITSA GROUP", ГО "Об’єднання інвесторів ЖК "Еврика", "Патріотика" та "Патріотика на озерах" та інші. Модератором вирішення соціальної проблеми на базі Центру захисту киян стала Влада Молчанова.

Як показав проведений у рамках Меморандуму аудит об’єктів "Аркади", було виявлено нестачу коштів на добудову у сумі 3 млрд 517 млн грн. Меморандумом передбачає відповідний, гарантований державою механізм покриття дефіциту й добудови ЖК: компанії Stolitsa Group надається право безперешкодної забудови 5 земельних ділянок житлового масиву "Осокорки-Центральні" загальною площею 176 га. Відповідно кошти від реалізації 10% площ нового ЖК мають бути передані на добудову об’єктів "Аркади". Крім того, неподалік від території забудови нового житлового комплексу у Дарницькому районі планують створити найбільший у столиці, сучасний Національний парк збереження флори та фауни "Осокорки" (площею понад 300 га). Відповідне компромісне рішення для збереження природного середовища вже підтримано представниками влади Києва, науковою спільнотою, екологічними організаціями та місцевою громадою. Повідомляється, що в ході створення Національного парку автори проєкту спиратимуться на найкращу світову практику та досвід харківського "Екопарку Фельдман", про що підписано попередню домовленість.