RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Гроші з українського бюджету виводять за допомогою швейцарських компаній - ексдиректорка "Укрмед"

Колишня директорка української компанії "Укрмед" Вікторія Іванова розкрила схеми виводу коштів з України на іноземні юридичні особи на ринку важкої медичної техніки.

Про це вона розповіла в інтерв'ю для "Знай UA".

"Укрмед" був компанією з орбіти одіозного київського бізнесмена Миколи Кузьми, Іванова очолювала її 5 років - з 2008 по 2013. Через співпрацю з Кузьмою їй довелося переховуватися за кордоном, а згодом отримати судовий вирок у кримінальній справі.

За словами Іванової, схеми формування завищених цін на медичне обладнання для держави зазнали послідовних змін протягом останніх десятиліть. У 2000-их структури Кузьми нібито просто підміняли інвойси на кордоні. Таким чином, купляючи обладнання в іноземного виробника по одній ціні, вони показували українським податковим органам, що нібито купили його набагато дорожче. Схема швидко вичерпала себе, і угруповування перейшло на використання "дочірніх" схем з тим самим результатом: іноземні компанії закуповують обладнання у виробників за одними цінами, а їхні українські "дочки" продають його державі по іншим. При цьому, як стверджує Іванова, такі продавці отримують з державного бюджету 150% від реальної вартості обладнання.

"Сьогодні це вже вищий пілотаж - все робиться через дочірні компанії. Є якась іноземна материнська компанія, а вона вже володіє українською дочкою. Директор дочірньої компанії в Україні сидить на контракті із власниками свого холдингу звідкись із Швейцарії, Австрії чи Канади. Якщо подивитися статутні документи цих материнських компаній, то там усі наші люди. Якщо подивитися, де вони зареєстровані, то швидше за все, це якісь ящики, в яких по тисячі контор зареєстровано. Але це дозволяє піднести себе на зовсім інший рівень. Тобто, у вас вже офіційно Siemens або General Electric працює з пристойною європейською компанією, за реальними документами. А які там стосунки з дочірньою компанією, це вже їхня внутрішня справа", - сказала Іванова.

Микола Кузьма працює на ринку так званої "важкої медичної техніки" в Україні з початку 2000-их. Йдеться про ангіографи, томографи, лінійні прискорювачі - складне обладнання, яке закуповують структури МОЗ або лікарні напряму. З Кузьмою пов'язуть такі компанії як "Протек солюшнз Україна", "Кінд інтерслух Київ" та інші, що здебільшого мають в засновниках іноземні компанії зі Швейцарії або Німеччини. З початком повномасштабної війни їхній сукупний оборот лише збільшився, і досягає мільярдів гривень на рік.